Wpis z mikrobloga

Czy macie jakieś kwestie z # medycyna # zywienie nad którymi się zastanawialiście czy to prawda czy mit? Jeśli tak to jakie?
  • 59
  • Odpowiedz
@Freakz od miesięcy fascynuje mnie temat diety carnivore, czyli miesnej. Póki co są tylko anegdotyczne historie i brak większych badań, ale za parę lat cała dietetyka może stanąć na głowie
  • Odpowiedz
@VonHautkopf:

skoro paznokcie są zrobione z tego samego materiału co zęby i kości to czemu ich się nie wlicza w szkielet?

@VonHautkopf: Paznokcie są z keratyny, to wytwory skóry. Zęby i kości to głównie substancje mineralne. A skóry i jej wytworów nie wliczamy w aparat ruchu :D
  • Odpowiedz
fascynuje mnie temat diety carnivore, czyli miesnej. Póki co są tylko anegdotyczne historie i brak większych badań, ale za parę lat cała dietetyka może stanąć na głowie

@BarkaMleczna: Co Cię fascynuje i co rozumiesz przez " dietetyka może stanąć na głowie " ?
  • Odpowiedz
@Freakz: Ja mam jedną. Kiedyś jakiś mirek pisał, że witaminy z owoców wchłaniają sie tylko przy jedzeniu a już jak sie zrobi z nich np. smoothie czy sok to juz nie. Nigdy mi sie tego nie chciało sprawdziać bo w sumie uznałem za jakieś #!$%@? od rzeczy ale jak jest to nie wiem
  • Odpowiedz
@Niewiemja: Mit, nie ma to wpływu. Wpływ na poziom witamin ma np. czas przechowywania po takiej obróbce, wówczas łatwiej się utleniają i przez to rozkładają.
  • Odpowiedz
@Niewiemja: Jeśli nie masz zdiagnozowanych zaburzeń lipidowych (dyslipidemia, hipertriglicerydemia, hipercholesterolemia itp.) to jak najbardziej są bardzo zdrowym i pożądanym produktem. Jeśli są zaburzenia i choroby związane z metabolizmem tłuszczy w organizmie, wtedy robi się bardziej skomplikowanie ;p
  • Odpowiedz
Mit, nie ma to wpływu.

@Freakz: No i git, ja leniwy jestem i mi sie z reguły nie chce jeść owoców i wale wszystko w blender xD Tamten sie ze mną kłócił, że z tego sie nic nie przyswaja :D

to jak najbardziej są bardzo zdrowym

@Freakz: No i też git. Na śniadanie przeważnie smoothie, jajka i tosty. Czyli w sumie tylko te tosty mało zdrowe :D
  • Odpowiedz
@Niewiemja: Masło bywa demonizowane z powodu zawartości tłuszczu zwierzęcego, a co za tym idzie cholesterolu, nasyconych kwasów tluszczowych, kwasów trans. A wysokie spożycie tych składników powiązane jest ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak ilość masła, której używasz do kanapek (w przypadku braku chorób lipidowych) nie zaszkodzi.

O smalcu powiem Ci, że dużo nie czytałem. Wiem, że też ma sporo nasyconych i ogólnie jest produktem niezalecanym.
  • Odpowiedz
@Freakz: Ja cały czas masło i smalec. Margaryny nie używam bo mi za cholere nie smakuje, już bym wolał olejem kanapke polać xD

Są chleby tostowe z mąki pełnoziarnistej

@Freakz: Taki jem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz