Wpis z mikrobloga

Cześć, mam problem ze stylowaniem TextInputLayout w #androiddev. Dziwna sprawa i nie mam już pojęcia co jest nie tak...
Floating label powinno domyślnie przyjąć kolor "colorAccent". U mnie to jednak nie działa - labelka przyjmuje ciągle "colorPrimary". Założyłem nowy projekt i tam oczywiście wszystko jest dobrze. Czy mógłby ktoś spojrzeć na mój plik ze stylami? Może komuś się rzuci coś w oczy co zrobiłem nie tak.

https://pastebin.com/JzBhnYey

#programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Brodeon: choćby linijka 158. Hint pomimo ustawienia wyświetla domyślny szary kolor, który nie jest nigdzie w aplikacji u mnie zdefiniowany. Tak samo jeśli colorAccent mam żółty, a colorPrimary niebieski to label jest niebieski pomimo tego, że powinien się wczytać żółty (tak jest na świeżym projekcie). W tej sytuacji pomaga nadpisanie colorPrimary w stylu, no ale przecież to nie powinno tak działać w ogóle.
  • Odpowiedz
@Rubajticos: Przykleiłem do swojego projekciku twoje style i, że tak powiem u mnie działa. Tzn. nie mam twoich kolorów więc jak możesz to przyklej je tu wszystkie to będę mieć identycznie bo musiałem dać swoje
  • Odpowiedz
@Brodeon: dzięki, no wygląda to u Ciebie dobrze. U mnie na nowym projekcie też, a w tym co ma być nie :D

Gradle: https://pastebin.com/2iDtMiDs

Mam jeszcze podejrzenia czy nie pierdzieli coś zewnętrzna biblioteka, której używam do formularzy. Właśnie chciałem ją zmienić na te standardowe.

Ok, częściowo działa - zmieniłem w layoucie theme na style i się wczytało prawidłowo. Nie działa dobrze jednak kolor labelki. Powinien być colorSecondary, a wczytuje się
  • Odpowiedz
@Rubajticos: Winowajców może być sporo. Może być to wina gradle bądź wersji Material components której używasz. Może to być też zewnętrzna biblioteka. To je android panie. Tu wszystko może się p-------ć. Jednego dnia projekt będzie działać a drugiego będzie wywalać błędy z d--y
  • Odpowiedz
@Brodeon: o te dwie dodatkowe mi chodzi. Aktualnie używana jest ta druga. Pierwsza to pozostałość po wcześniejszej wersji.

//MaterialEditText
implementation 'com.rengwuxian.materialedittext:library:2.1.4'

//MaterialtextField
implementation 'com.github.florent37:materialtextfield:1.0.7'
  • Odpowiedz