Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mireczki mam problem.
Jakiś czas temu popsuł mi się komputer, monitor nie pokazywał obrazu. Diagnoza - spalona karta graficzna. Bez sterowników obraz się wyświetlał, po zainstalowaniu sterowników już nie.
W końcu kupiłem nowa kartę graficzną. Sapphire rx 570
Podlaczam wszystko normalnie, włączam komputer - na monitorze nie pokazuje się obraz. Po podłączeniu kabla - DVI d tryb oszczędny.
W dodatku zauważyłem, że myszka i klawiatura wpieta do płyty głównej się nie świeci. Po podłączeniu starej karty słyszałem pięć dźwięków z płyty głównej, jakby nie było jej wcale.
Z tego co pamiętam z informatykiem zostawiliśmy stan komputera z przeinstalowanym nowym Windowsem, bez niczego, więc teoretycznie powinno być okej. Ale nie jest. Co, siadla płyta główna przez okres nieuzywania?
Komponenty
Asrock P67 Pro 3
Xfx 550w pro
I5 2500k stock
Goodram 2x4 GB 1333mhz
Dyski dwa, pierwszy ssd drugi hdd
Tak, sprzęt z 2011, ale działał.
#pcmasterrace #komputery
  • 15
@BeDoEl: standardowo diagnostyka różnicowa - odepnij wszystko poza procesorem, 1 patykiem ramu i klawiaturą. Podepnij monitor do złącza na płycie i próbuj wejść do biosu. Potem dokładaj po 1 komponenty aż trafisz ten który nie działa.
  • 0
@cysiekw: właśnie go aktualizuje, wpialem stara kartę i uruchomiłem w trybie awaryjnym, dam znać jak skończę. Będzie najnowsza :D
Jeśli to nie bios, to prawdopodobnie... Za słaby zasilacz?
  • 0
@cysiekw: nie może mi teraz zbootowac do systemu, ale kartę czyta, płyta nie wywala już błędu. Resetuje system do pierwotnych ustawień, bo w swojej niewiedzy myślę, że to może wina sterowników poprzedniej karty?
Dwa razy wyświetlil mi się na monitorze błąd "unable to find boot device"
  • 0
@cysiekw: wczoraj wszystko działało dobrze, zamknąłem i zaktualizowałem system. Dzisiaj znowu ekran się nie wyświetla i wywala błąd na płycie głównej - 32
Po wyłączeniu i włączeniu, błąd 00. Z czym teraz może być związany problem?
@BeDoEl 01 - 54 (except 0d), 5A- 60Problem related to memory. Please re-install the CPU and memory then clear CMOS. If the problem still exists, please install only one memory module or try using other memory modules.
  • 0
@cysiekw: tak nagle by się #!$%@?? Co powinienem zrobić, poza wyłożeniem i wyłożeniem baterii z płyty głównej, żeby zresetować bios?