Aktywne Wpisy
wilk633 +87
#smokwawelski #krakow #zwiedzajzwykopem
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Ilu nas tu jest w środku tygodnia? Do trzech odlicz!
Coingate to procesor płatności kryptowalutowych obsługujący w zasadzie wszystkie popularne kryptowaluty. Nie jest to firma wielkości bitpaya ale zapisała się w historii jako pierwsza, która wdrożyła obsługę Lightning Network dla BitCoina a później dla Litecoina. W 2018r coingate przetworzył ponad 300000 płatności dla swoich klientów. Ile z nich stanowiły płatności LN? Jak się okazuje, niewiele - zaledwie 700 płatności zostało wykonanych za pomocą LN w ciągu ostatnich 10 miesięcy (ok. 300 w 2018r). Co prawda ich ilość z miesiąca na miesiąc jest co raz większa (w marcu pisali, że obsłużyli 120 płatności w ciągu ostatnich 30 dni) jednak jak widać, stanowią one niewielką część wszystkich krypto-płatności obsługiwanych przez tą litewską firmę.
Jeżeli chodzi o sam node coingate'a - nie jest on jednym z największych nodów w sieci LN. Zablokowanych ma prawie 9 BTC w 369 kanałach co stanowi niecały 1% sieci LN.
Przy okazji. Jak myślicie, które krypto jest najpopularniejsze wśród osób płacących za pośrednictwem coingate?
Oczywiście BitCoin, który stanowił ok 90% wszystkich płatności w 2018r. Za 15000 płatności w 2018r (5%) odpowiedzialne były wspólnie ethereum oraz litecoin.
#bitcoin #lightningnetwork #ln
Czy masz zablokowane jakieś środki w sieci LN?
Jak to nie musi być zapchany mempool :) Nikt dobrowolnie nie będzie płacił wysokiego fee pomimo tego, że mempool jest pusty i może wykonać transakcję za jakieś minimalne fee. Fee rośnie wyłącznie wtedy kiedy mempool się zapycha. Nie ma znaczenia cena bitcoina.
I tak jak pisałem wcześniej. Po pierwsze, nic nie stoi na przeszkodzi by taki górnik otworzył własny