Wpis z mikrobloga

Wyświetlacze NIXIE premierę miały w 1955 roku. Od tego czasu pojawiło się dużo wygodniejszych technologii, a lampy NIXIE stały się ciekawostką, która dodaje uroku oryginalnym projektom. Opisywane DIY to próba samodzielnej budowy wyświetlacza działającego na podobnej zasadzie z użyciem Arduino i świecących przewodów. Szczegóły ( ) Neonowy zegar w stylu wyświetlaczy NIXIE z Arduino

#forbot #elektronika #majsterkowanie #technologia #arduino #ciekawostki
Forbot - Wyświetlacze NIXIE premierę miały w 1955 roku. Od tego czasu pojawiło się du...

źródło: comment_JpjeDT9fvejy9WuAsaFxcWhVor2mesMD.jpg

Pobierz
  • 6
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Forbot: myślałem żeby sobie kupić ale strasznie drogie. Po dychę na Allegro są tylko stare ruskie, ale zamiast cyfr mają jakieś techniczne oznaczenia (W, V, Hz, jakieś gwiazdki czy coś)
@Jendrej: lol te najprawdopodobniej piszesz o neonowych a te oznaczenia to V- napiecie zaplonu Hz- optymalna czestotliwosc zasilania i najwazniejsze W- maksymalna moc a ja trzeba stabilizowac jak w jazeniowkach bo po zaplonie sa jak zwarcie.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@obk: nie bardzo rozumiem o czym mówisz, ale te co oglądałem po prostu zamiast cyfr wyświetlały oznaczenia techniczne (jednostki i być może coś innego)
na pewno było Hz i Ω
@Jendrej: Ach myslalem ze piszesz o oznaczeniach a nie co wyswietlaja a tam wtedy nie ma omow bo przy zaplonie prawie nie ma oporow i moc jej trzeba ograniczac zasilaniem taj jak w jazeniowce jest opor w pojedynczych omach i bez ograniczenia(dlawikiem lub kondensatorem) poprostu by wybuchla