@KrakenFromKrakenowo: @Drakii: Wyczerpany i bardzo spragniony konsument natrafia na jedyny w promieniu kilku godzin marszu sklep, gdzie może nabyć kubek zimnej, orzeźwiającej wody. Jest tak bardzo spragniony, że nawet gdy sklepikarz informuje go, że kubek wody kosztuje 20 zł, ten bez wahania decyduje się zapłacić tę cenę.
Zaspokoił już w części swoje pragnienie, ale chętnie wypiłby kolejny kubek wody. Ponieważ jego potrzeba nie jest już tak silna jak
@Baleburg: Co to wnosi do dyskusji? Jak komuś zależy to zapłaci więcej to chyba oczywiste.
Dla ciebie to uczciwe, że zarejestrowany bezrobotny ma darmowe leczenie z nfz a ktoś kto się pół życia uczył i #!$%@? w robocie płaci co miesiąc setki złotych? Jeżeli tak to ja za taką uczciwość dziękuję.
Może w ramach uczciwości ceny powinny byc procentowe? Np chleb 0.5% dochodu, czynsz 30% dochodu itd :)
@Baleburg: To jest chyba liczone z ludźmi z działalnością i tym podobnymi, bo nijak nie chce mi wyjść takie niskie obciążenie jakie tu widzę dla mojego dochodu.
@Baleburg: Narzekanie na to, że istnieje limit wysokości ubezpieczenia społecznego to jest kręcenie na siebie bata. Szczególnie przy aktualnie działającym systemie - za parę lat by się okazało, że są osoby, które dostają miliony emerytury rocznie...
@Baleburg: jako kapitalista, pierwszy powiem obniżmy podatki biednym, najlepiej do zera. Bogatym nie żałuje, tego ile płacą. Biedni powinni płacić mniej, nie bogaci więcej. Zamiast powiększać chore i nieefektywne państwo zostawmy ludziom pieniądze w kieszeniach.
@Baleburg: ale traktujemy podatki jako karę? Wtedy faktycznie powinna być procentowo równa by wszystkichr ównie dotkliwie bolało. Jednak pociąga to za sobą dużo złego kiedy będziemy traktować podatki jako karę i szybko dojdzie do fajnej rewolucji. Jeśli nie są karą to nie ma znaczenia czy bolą czy nie, tylko czy są uczciwe i aktualnie nie są. Bogaci płacą dużo za dużo względem tego co dostają. Ale biedni też... Ogólnie cały
@Baleburg: wtedy bogaci zabiora siebie i rodziny do innego kraju, spadnie liczba pracodawcow (bo ci bogaci przewaznie maja firmy ktore zatrudniaja ludzi), a wiec wzrosnie bezrobocie i jak zwykle najbardziej po dupie dostana biedni. Bogaci sa bogaci nie bez powodu, poradza sobie jak nie tu, to za granicą.
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
Zaspokoił już w części swoje pragnienie, ale chętnie wypiłby kolejny kubek wody. Ponieważ jego potrzeba nie jest już tak silna jak
@ibilon: xD
Dla ciebie to uczciwe, że zarejestrowany bezrobotny ma darmowe leczenie z nfz a ktoś kto się pół życia uczył i #!$%@? w robocie płaci co miesiąc setki złotych? Jeżeli tak to ja za taką uczciwość dziękuję.
Może w ramach uczciwości ceny powinny byc procentowe? Np chleb 0.5% dochodu, czynsz 30% dochodu itd :)
@Baleburg: nie, zostawcie wszystkich komuchy
Jeśli nie są karą to nie ma znaczenia czy bolą czy nie, tylko czy są uczciwe i aktualnie nie są. Bogaci płacą dużo za dużo względem tego co dostają. Ale biedni też... Ogólnie cały
Komentarz usunięty przez moderatora