Wpis z mikrobloga

@drzwi_do_piwnicy temperaturę mierzyłem przy pomocy tego termometru naklejonego na fermentor, przez pierwsze dni wskazywał 20-22, teraz 18.
@dakcts blg początkowe było 12.5, teraz nie wiem bo jeszcze nie mierzyłem.
@dakcts dziś jest 8 dzień od warzenia

@RomeYY chyba faktycznie je jeszcze zostawię, bo jeszcze nie minął termin podany w instrukcji.

Dziwi mnie jedynie ta piana, bo jak robiłem pierwsze piwo z syropu, to gdy piwo przestało "pracowac" to piana zniknęła, a tutaj
@potatowitheyes: piana jest normalna, nieraz utrzymuje się nawet dwa tygodnie i trzeba fermentor ostukać/poruszyć, żeby opadła. Co do temperatury - jeżeli z naklejkowego termometru wynika, że nieco spadła (generalnie miej świadomość że nie jest on szczególnie dokładny), to jeśli masz możliwość, podnieś temperaturę o 2-3 stopnie. Dobrze jest wyrównywać temperaturę fermentacji. Gdy spada ona przez wyhamowanie pracy drożdży - podgrzać / przenieść do cieplejszego miejsca, ale oczywiście wciąż w ramach zdrowych