Wpis z mikrobloga

Nie robiłem nigdy z takim dodatkiem ale z tego co wyczytałem to są 2 szkoły.
1. Pod koniec gotowania
2. Na cichą

https://www.piwo.org/forums/topic/16890-browar-yirgacheffe/page/6/?tab=comments#comment-355315
tu masz przykładową recepturę (nr 21)

Zaleca się stosowanie wysuszonego czarnego bzu a nie świeżego.
Świeży bez zawiera glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami.
@Bogdan23:
bez prosto z drzewa, czy po wysuszeniu? W kwiatach jest sporo wody, więc ilości mogą się różnić.

Najlepiej wrzucać elementy aromatyczne na cichą. Przy końcu gotowania wciąż masz wysoką temperaturę, więc sporo zapachu potrafi bezpowrotnie ulecieć - im mocniej pachnie w domu podczas wytwarzania, to tym słabiej czuć efekt w ostatecznym produkcie ;). Lepiej na zimno, imho więcej zostaje.

W przypadku suszonego bzu 30-40gr na 20l na spokojnie wystarczy na