Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko! Dzisiaj o majonezie słów kilka. Długo myślałam, że domowy majonez to jakaś strasznie skomplikowana sprawa. Przecież nawet w Top Chefie uczestnicy mieli z nim problem! Okazało się, że wystarczy kilka minut i prostych składników żeby otrzymać cudowny, gęsty, smaczny majonez bez zbędnych dodatków.
No właśnie, to i jego plus i minus - zawiera co prawda naturalne konserwanty, jednak musimy zużyć go dużo szybciej niż gotowy (do 4-5 dni).
Nie musicie używać cukru, możecie wybrać dowolny olej - który wpłynie na smak finalnego produktu.
Gotowy majonez też zazwyczaj mam w lodówce. Takich z dobrym składem szukam na czytamyetykiety.pl :)

Składniki:
1 jajko L
215g dowolnego oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny/octu jabłkowego/innego octu

Do wysokiego naczynia (najlepiej o średnicy niewiele większej od średnicy końcówki blendera), wbić jajko, dodać sól, pieprz, musztardę, ocet i olej.
Włożyć blender i miksować chwilę przy samym dnie aż część mikstury zemulguje. Powoli podnosić blender. Na koniec wykonać kilka ruchów góra-dół, aż całość nabierze jednolitej, kremowej konsystencji.
MAKRO w porcji z przepisu tj. 287g: 1989kcal 7B 221T 2W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw

Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! Dzisiaj o majonezie słów kilka. Długo myślałam, że dom...

źródło: comment_zX6CrhzY1Wg4MP4dIGXHKzNrVD33SIIQ.jpg

Pobierz
  • 22
@chixi: Ostatni raz takie cudo to za dzieciaka widziałem na oczy. Zakładając, że użyjemy jakiś "zwykły" olej, to smakiem nie będzie jakoś odbiegał od tego co mamy w sklepach, prawda? Tyle, że skład lepszy?
@chixi: tylko trzeba uważać by nie za długo blendować bo się zważy/rozwarstwi.
Często robię z oliwy ale smak ma bardziej lub mniej gorzki, kwestia dobrania oliwy. Standardowego oleju rzepakowego nie używam bo jest zbyt przetworzony. A taki z pierwszego tłoczenia nie pasuje mi na majonez.
Kiedyś muszę spróbować zrobić z tłuszczu wytopionego z boczku, podobno da się tylko trzeba mieć wprawę. Smak pewnie ma niesamowity. ( ͡° ͜ʖ ͡
@Soutaiseiriron odważnie z tym kokosowym, dla mnie to by był ostatni który bym wybrała :) w kielichowym chyba spróbowałabym metody nr 2 czyli jajko plus przyprawy najpierw a potem wlewasz olej cienkim strumieniem ciągle miksując :)