Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@belzebubek6: Zasięgnę porady lokalnego ichtiologa. Przyznam, że często łapię właśnie takie jasne osobniki i nie byłem pewien co to jest. Poszukałem zdjęć w internecie i smolty właśnie tak wyglądały, ale i niektóre pstrągi też. Także jeszcze tu wrócę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@belzebubek6: @NaebanyMistrzu: Kontaktu do ichtiologa znaleźć nie mogę, ale kilka artykułów i publikacji przeczytałem. Czerwone kropki występują także u młodocianej troci wędrownej, ale prawdopodobnie bez białych obwódek. Ja bardziej sugerowałem się ciemnymi plamami narybkowymi wzdłuż linii bocznej, myślałem, że u pstrągów nie występują.

Troć:

Osobniki młodociane w okresie życia rzecznego mają ubarwienie bardzo zbliżone do ubarwienia pstrąga potokowego, toteż rozróżnienie form młodocianych tych taksonów jest prawie niemożliwe. Ogólne ubarwienie młodych troci jest brązowe lub jasnobrązowe. Brzuch jest jaśniejszy, mlecznożółty. Boki ciała żółto-brązowe, przechodzące w brązowe, w kierunku grzbietu ciemniejące. Grzbiet brązowy bądź ciemnobrązowy. Na bokach ciała czarne i czerwone plamki. Czarne plamki występują także na kościach pokrywających głowę i na płetwie grzbietowej. Na płetwie tłuszczowej widoczne ciemne plamy, a jej końcowe partie są czerwono zabarwione. Płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa jasno-żółto-mleczne, nieraz z szarym tłem. W okresie życia rzecznego na bokach ciała występują duże szare owalne plamy narybkowe w liczbie od 9 do 14. Miedzy nimi mogą występować czerwone plamki. W okresie wiosennym u części młodych troci następuje zmiana ubarwienia na srebrzyste.

Ubarwienie młodocianych form troci wędrownych jest bardzo zbliżone do pstrąga potokowego, przez co rozróżnienie taksonów nastręcza wielu kłopotów. Zależnie od warunków środowiskowych panujących w rzece kolor ciała przybiera różne odcienie brązu. Boki ciała są pokryte czarnymi i czerwonymi plamkami, a u stadiów młodocianych widać wyraźne ciemne plamy narybkowe (9-14)(Brylińska 2000, Chełkowski 1970, Kirczuk i Domagała 2003), ciemniejsze niż u pstrąga potokowego. Czarne plamki występują także na głowie, płetwie tłuszczowej i grzbietowej. Wraz z upływem czasu, w okresie późnowiosennym, następuje u poszczególnych osobników
  • Odpowiedz