Wpis z mikrobloga

Murki i Węgielki z #arduino, jak najlepiej uzyskać informację o zachmurzeniu? Na razie widzę 3 wyjścia:

1) Zmierzyć natężenie światła i na tej podstawie wyciągnąć wniosek. Wedle tabelki z Wiki teoretycznie wygląda dobrze, z drugiej strony wydaje mi się, że sporo sytuacji może się nanosić (np. zachód Słońca z lekkim zachmurzeniem w południe).

2) Zmierzyć barwę w RGB i na tej podstawie wyliczyć temperaturę bieli. ~5500 K to czyste niebo, powyżej to zachmurzenie, poniżej wschód/zachód Słońca. Problem zaczyna się w doborze czujnika, bo proponowany ISL29125 mierzy do 10.000 lx, co przy wystawieniu na bezpośrednie światło słoneczne wydaje się stanowczo za mało. Wrzucając osłonę np. 80% przepuszczalności światła obawiam się, że dla niskich wartości w pochmurny dzień może być bardzo niedokładny pomiar. W ogóle osłona spowoduje przekłamanie RGB? Za to na plus dla tego czujnika są 2 tryby pracy mniej i bardziej czuły, więc może da się nawet coś zmierzyć w nocy.

3) Pirometr MLX90614. Skierować w niebo, zmierzyć i porównać z temperaturą przy ziemi. Duża różnica temperatur to brak zachmurzenia, analogicznie podobne wartości to duże zachmurzenie.

Nie wiem jak którekolwiek z rozwiązań sprawdza się w praktyce, jakaś podpowiedź? ¯\_(ツ)_/¯
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Treki: czemu nie wszystkie trzy naraz? Czujniki nie wydają sie niesamowicie drogie, zostawić taki setup na parę dni, zajrzeć w wyniki i ... zadecydować :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@raq195: każdy zestaw to ~30-40 zł w Polsce, więc kupując wszystkie trzy jednak finansowo nie do końca opłacalnie to wypada, szczególnie, że do stacji meteo już sporo innych zamówiłem. W ostateczności pewnie będę testował pojedynczo warianty, aż znajdę coś sensownego.
  • Odpowiedz
  • 0
@echelon_: można, ale co to za zabawa :D Wszystko zależy od tego jak dokładny pomiar jestem w stanie uzyskać z tych metod, które podałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@DeLorean: na razie zamówiłem już termometr do wersji trzeciej, sprawdzę i w razie kiepskich wyników dorzucę wersję pierwszą
  • Odpowiedz