Aktywne Wpisy
Bobito +21
#ukraina #wojna #rosja #usa
Ludzie wciąż myślą, że Rosja jest supermocarstwem. Czy wiesz, co robi supermocarstwo? Zdobywa stolicę wroga w ciągu trzech tygodni, tak jak Stany Zjednoczone w 2003 roku. Tymczasem Rosji, pomimo swojej potęgi militarnej, wielokrotnie nie udaje się zdobyć maleńkiej wioski pośrodku niczego.
Ludzie wciąż myślą, że Rosja jest supermocarstwem. Czy wiesz, co robi supermocarstwo? Zdobywa stolicę wroga w ciągu trzech tygodni, tak jak Stany Zjednoczone w 2003 roku. Tymczasem Rosji, pomimo swojej potęgi militarnej, wielokrotnie nie udaje się zdobyć maleńkiej wioski pośrodku niczego.
Grooveer +23
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
2. Wielb wolny rynek
3. Broń antyliberalnego gospodarczo ancien régime'u, jednocześnie potępiając kapitalistyczną rewolucję francuskę
4. ???
5. Brak profitu, bo tak naprawdę jesteś gównem, a nie wolnorynkowcem
#neuropa #bekazprawakow #bekazpodludzi #wolnyrynek #kapitalizm #antykapitalizm
Ale jeśli wolisz dzielić tylko na tych "czystej krwi" i przebrzydłe centrum, nie zabronię - w końcu jestem liberałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czemu? On ze swoim anarchoindywidualizmem jest lewakiem. No i to nie są "moje" ścisłe kryteria xD
No ja używam tego klasycznego podziału jednosiowego, który jest aktualny po dziś dzień. Inne uznaje po prostu za gówniane i nie odzwierciedlające rzeczywistości.
@Probz: tu warto mieć też to na uwadze, że progresywne nie oznacza liberalne (chociaż pewnie w niektórych kwestiach tak może być).
Socliberalizm wprowadzający pewien inkluzywizm dla wykluczonych grup czy politykę socjalną ewentualnie może być określony jako centrolewica i tyle.
Czy istnieje jasna i klarowna definicja "lewicowości"?
No pewnie, że istnieje.
Ale jaki masz wielki problem w odróznienia lewaka od liberała, czy liberała od prawaka?
Po drugie, nawet w anarchokomunizmie, gdzie nie istnieje własność prywatna, można sobie wyobrazić poszczególne komuny konkurujące ze sobą na wolnym rynku.
@Probz: nie trzeba sobie wyobrażać, teraz tak jest
@Probz: Dystrybucjonizm chrześcijański, pluję na horyzontalną dystrybucję marksizmu-leninizmu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kiedy ostatnio widzieliście się z hutnikiem Panowie? Czy to tylko lewica Starbucksowa? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale towarzysz kurczok już wystarczająco dobrze przedstawia mój punkt widzenia więc nie będę nic dodawał
@Probz: Kiedyś to był kapitalizm, huty, fabryki, Black Country, węgiel a teraz piwnczaki które nigdy nie pracowały siekierą wielbiąc komunizm w internecie (przede wszystkim na Reddicie) popijając sojową latte. Prawdziwych komunistów już nie ma bo @rzuberbozy i @Revmir ze związkiem zawodowym hutników ma tyle wspólnego co ja z Dawkinsem (
No to chciałbym ją zobaczyć, bo wszelki znane mi źródła skupiają się raczej na tzw. "new left", czyli własnie lewicy skupionej na obyczajowości i równouprawnieniu mniejszości, a odejściu od marksistowskiego podejścia do ekonomii. Warto dodać, że "new left" nie jest wcale taka nowa, bo zaczęła się kształtować już w latach 60. zeszłego stulecia. Ale jestem pewny, że to wszystko już wiesz.
Nie myl pojęć społeczność i państwo. To nie to samo, jedno drugiego nie wymaga.
No - ale tak właśnie jest w tej chwili - infrastrukturę drogową w całości w zasadzie finansuje państwo - i wszystko gra i buczy (poza tymi miejscami, gdzie paluchy wepchnął prywatny inwestor -
Fakt, że taka sytuacja nie jest przez wielu uważana za wolny rynek, to właśnie efekt działania radykałów pokroju Korwina z
Racja z tym, że radykalna lewica nie jest już
Ale uspołecznienie polega na tym, że kapitalistę #!$%@?, a firma i wszystko z nią zwiazane (własność też) jest poddane społecznej kontroli.
Gdzieś to zrobiłem?
Nie - nie uważam, że należy uznać wszystkich liberałów za lewicę, a jedynie pewną część z nich. Właśnie dlatego uważam, że podział dwuosiowy oferuje dużo lepsze spojrzenie na poglądy - pokazuje, że liberałowie nie stanowią centrum pomiędzy prawicą
Przyjrzyj się jeszcze raz. Kwestia roli państwa w gospodarce/życiu obywateli to oś dół-góra, sfera prawo-lewo (dotycząca zapewne poglądów poza-ekonomicznych) to oś prostopadła do tej pierwszej. Libertarianizm nie jest ani po prawej ani po lewej, ma za to wspólne pola
Liberalizm (klasyczny) był postępowy w czasach rewolucji francuskiej. Dzisiaj takie poglądy kojarzone są mocno z prawicowością, za centroprawice uważa się natomiast demoliberałów niewykraczających poza ramy realizacji polityki establishmentu i niedoktrynerskich (popierają udział państwa w sprawach jak szkolnictwo, ochrona zdrowia, infrastruktura itp). To o
Ja na anglojęzycznej wiki znalazłem coś takiego:
Mógłbyś mnie nie obrażać. Karoń to ignorant i mitoman wstawiający zmyślone cytaty. Jeśli już za kimś powtarzam, to za Bakuninem i Marcuse, którzy mieli duży wpływ na myśl lewicową właśnie w latach 60. Zresztą już przedstawiciele szkoły frankfurckiej bardziej skupiali się na jednostce
Bolszewicy nie dążyli do skrajnego etatyzmu ani totalitaryzmu, paradoksalnie leninizm miał prowadzić do zaniku państwa, postulował demokratyzację w życiu politycznym i gospodarczym w kontrze do biurokratyzmu. W sprawach społecznych też starzy bolszewicy byli dalecy od zamordyzmu (np. zniesiono carskie prawo represjonujące
+ Bądź mną
+ Centro lewak
+ Popierasz taki rynek jaki jest teraz
+ Komunizm nie działa