Wpis z mikrobloga

Witam, chciałbym się nauczyć lakiernictwa co by pomalować trochę samochodów i czy jest ktoś tak miły i mógłby napisać kompletnemu noobowi w tych sprawach krok po kroku jak wygląda proces malowania od A do Z i jakich produktów używać?
Dzieki :)

#lakiernictwo #motoryzacja
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Chors Kompresor, pistolet lakierniczy, reduktor ciśnienia, odwadniacz i jazda. Materiały to już w odpowiednim sklepie z lakierami. Co do procesu malowania musisz poczytać o nakładaniu szpachli, szlifowaniu itd itd. trudno tak to wszystko ująć.
  • Odpowiedz
@Kejran: Mam nowy kompresor 200L pojemności i wydajności 720l/min, ostatnio już ogarnąłem do niego odwadniacz, pistolet lakierniczy też mam ale był w zestawie z kompresorem więc nie liczyłbym na niego bo to pewnie najtańszy chinol. Co do kwestii sprzętowych raczej to ogarnę, bardziej mi chodzi o to jak nakładać poszczególne warstwy lakieru, temperatury schnięcia, jak przygotować elementy do lakierowania itp.
  • Odpowiedz
@Pangia: Raczej chcę się tym zająć hobbystycznie gdyż stawiam garaż , kompresor już jest i poprostu będę miał do tego możliwości.
  • Odpowiedz
@Chors: pochodź po firmach może potrzebują kogoś po godzinach do docierania szpachli. Jedyna droga do nauki tego fachu to praktyka. Teorię możesz poznać w jeden dzień, ale ruchy ręką czy obserwowanie rozlewania lakieru a nawet głupie szlifowanie podkładu to musisz po prostu wyrobić sobie sam. Nie da się inaczej.
  • Odpowiedz
Niestety z czasem u mnie słabo, jak narazie kupiłem poradnik na allegro "podstawy lakiernictwa samochodowego" autorstwa Karla Weinhubera i Klausa Auera.
  • Odpowiedz
@Chors I jak? Warto? Jestem w tej samej sytuacji co Ty. Też myślę o hobbystycznym lakierowaniu gruzów na własny użytek. Mam podstawy bo kiedyś pomagałem jednemu lakiernikowi ale on też pilnował swojego know how ale też sądzę że robił trochę błędów( ͡° ʖ̯ ͡°)
Sprzęt to chyba kwestia czasu u mnie bo mam odłożone na ten cel trochę grosza.
#lakierujzwykopem
Proponuję taga dla zielonek lakiernictwa.
  • Odpowiedz
@Fentylator: Wydaje mi się że to przetłumaczony podręcznik z niemieckiej zawodówki i na 250 stron tak naprawdę z 80 jest o lakierowaniu, przygotowywaniu podłoża, doborze sprzętu i naprawianiu karoserii reszta to jakieś nic nie warte bhp i niepotrzebne tematy ( ͡° ͜ʖ ͡°) i powiem tak- wiele dowiedziałem się nowego ale też wiele znałem w internecie, tylko że tutaj to mamy w jednym miejscu i pod
  • Odpowiedz