Wpis z mikrobloga

W przypadku zaniechania denazyfikacji Polski i Ukrainy Rosję może czekać wojna z tymi krajami.
Taką opinię wyraził E.Satanowski etatowy komentator w rosyjskich mediach.

''Denazyfikacja albo wojna. Satanowski wyraził prognozę na temat Polski i Ukrainy''.

Satanowski stwierdził, że wzrost neonazimu w tych krajach wyrażający się wg niego poprzez formowanie nacjonalistycznych oddziałów na Ukrainie i gloryfikację ''Burego'' w Polsce pozwala postawić tezę, że wycofanie się wojska radzieckich z Europy Wschodniej było błędem.
Stanowski wyraził żal, że reakcja Moskwy będzie zapewne ograniczona do wypowiedzi MSZ. Tymczasem Rosja powinna udzielić takiej wypowiedzi, żeby ''oni zrozumieli'', że ''denazyfikacja potrzeba jest jeszcze raz. Prawdziwa''.

Wschodnioeuropejscy neonaziści, według Satanowskiegio, do momentu rozpocżecia wojny będą uzbrojeni, przygotowani, ideologicznie obrobieni i „wylewani z surową nienawiścią przeciwko nam (Federacji Rosyjskiej) ”. „Będą tworzyć, trenować, uzbrajać i wbijać. I będziemy musieli walczyć w znacznie gorszych warunkach niż dziś” - przewidział Satanovsky na antenie radia Vesti.

Zaznaczam, że nie jest to wypowiedź nołnejma czy kogoś mało znanego. To jest osoba znana w Rosji. Ma nawet swój program w radiu i jest bardzo częstym gościem w wielu innych programach państwowych mediów.

Chcę tu zwrócić uwagę zwłaszcza tym, którzy powtarzają wrzutkę Korwina ''Rosja nie ma wobec nas roszczeń terytorialnych, więc nie grozi nam wojna''. Jak widać Rosjanom nie trzeba roszczeń tego rodzaju aby o takiej wojnie mówić. Oczywiście przedstawiają Polaków jako tych złych (zgodnie z rosyjska manierą zestawiając PL z Ukrainą), a Rosjan jako ''przywracacza'' porządku moralnego. Ale Rosja od dawna tak prowadzi wojny - nikogo nie atakuje tylko albo się broni, albo bierze jakąś tam ludnośc pod ochronę. .

źródło ros klik

#ukraina #polityka #neuropa #4konserwy #rosyjskiemediaopolsce #rosja #ruskapropaganda
  • 10
Ty tak na serio? Uważasz że Rosja zaatakuje kraj NATO bo jakiś koleś z radia tak powiedział?

@marcelus: Już sie zaczyna wybielanie i przypisywanie mi wydumanych twierdzeń.
Korwin na serio mówi, że Ukraina ma roszczenia terytorialne wobec Polski. Bo członek marginalnej organizacji tak powiedział. I na to zwracam uwage. Tu mówi ktoś znacznie bardziej wpływowy, ale Korwin już to przemilczy.

Poza tym zauważ, że ta narracja jest w Rosji rozpowszechniana przez
@szurszur: Zwykłe opium dla motłochu ktore moze żreć tynk ze ścian dopóki słyszy slodkie pierdzenie o wielkiej Rosji. Putin razem ze swoimi kolesiami jest zajęty wysysaniem kasy z Rosji, a nie planowaniem wojny
@szurszur nie chodzi mi czy mi to przeszkadza, czy nie. Ale to jest po prostu taki rosyjski folklor, takie wypowiedzi nie mają absolutnie żadnego znaczenia. A ty je zdaje się odbierasz jako rzeczywiste zapowiedzi agresywnej polityki.