Wpis z mikrobloga

@B44M: Zabór rosyjski był dużo lepszy dla Polaków i polskiej kultury niż niemiecki czy austriacki. Nie było takiej biedy jak w Golicji i Głodomerii, a rusyfikacja była, w porównaniu z germanizacją... mizerna.
@JakovKarnic: Czekam na sensowne argumenty a nie powtarzanie popularnych mitów pod tytułem "huehue biedna i fełdalna rosja, przeciesz tam to chop babom pole orał". Zabór rosyjski od reform Aleksandra III bardzo prężnie się rozwijał, co zawdzięczał zarówno carowi jak i wysiłkom Polaków.
@JakovKarnic: Przecież PKB to jest wskaźnik, który do powszechnego użytku wszedł dopiero po II wojnie światowej, więc trzeba z przymrużeniem oka patrzeć na dane sprzed tego okresu, co zresztą pisze w tekście, który zalinkowałeś. Już #!$%@?ąc od tego, jak kiepskim wskaźnikiem czegokolwiek jest PKB, podajesz samą wartość, a nie przyrost. Rosja bardzo prężnie się rozwijała, podobnie Królestwo Polskie - przykładowo Łódź była najszybciej rozwijającym się miastem w XIX-wiecznej Europie.
@PanFizyk: xD
Produkcja w kongresówce na mieszkańca stanowiłą 58% produkcji na terenach Niemiec (na mieszkańca), które po wojnie trafiły do Polski. Różnica kosmiczna, Rosja była zacofanym krajem. A szybki wzrost Rosji wynikał z konwergencji. Dlatego Polska rozwija się szybciej od państw zachodnich dzisiaj.
Ja wolę żyć w rozwiniętym kraju niż rozwijającym się.
@JakovKarnic: No dobra, a jak się ta cała dyskusja ma do caratu? Poza tym, wspominasz o rozwoju gospodarczym, ale nie wspominasz o silnej polityce wynaradawiającej, której w Rosji praktycznie nie było w porównaniu do Cesarstwa i Kulturkampfu.
@PanFizyk: stwierdziłeś, że carat był lepszy dla Polaków niż kaiserreich. Ja udowodniłem, że gospodarczo lepiej stał zabór niemiecki niż rosyjski. I to fakt nie podlegający po prostu dyskusji.
Jedyne z czym się zgodzę, to że Polacy szybciej ulegali germanizacji niż rusyfikacji. Nie jest to dziwne, bo bycie Niemcem pozwalało na duży skok społeczny. Niemcy nie prowadzili polityki apartheidu i akceptowali zniemczonych Polaków. Natomiast rusyfikacja nie udała się, bo carat nie mógł