Wpis z mikrobloga

Czytam sobie o pomyśle ustalania lekcji religii na końcu lub początku zajęć. Sprawdziłem z ciekawości jak to wygląda w szkołach zawodowych gdzie uczniowie 2/3 dni w tygodniu chodzą na praktyki i zajęcia mają w pozostałe dni. Jedną z pierwszych szkół jaką wyświetliło mi Google był ZST w Leżajsku. Pierwszy plan jaki pokazał się moim oczom dołączam na screenie. Polska, rok 2019, a ludzie przed 20 rokiem życia mają w szkole więcej religii niż języka angielskiego (°°
Jedna lekcja fizyki, chemii, biologii, geografii czy historii, a dwie lekcje religii. Z resztą, tyle samo co godzin języka polskiego. Oczywiście religia w środku zajęć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kilka lat temu skończyłem technikum. Miałem dwie lekcje religii przez całe 8 semestrów. Wyżej wymienionych przedmiotów miałem jedną godzinę w tygodniu przez 2 semestry. To daje 8 razy więcej lekcji religii w technikum niż wszystkich przedmiotów przyrodniczych czy historii.
Taki mój krótki wylew, może nie każdy jest świadomy jak to wygląda ¯_(ツ)_/¯
#bekazkatoli #religia
Pobierz mruwkafaraonka - Czytam sobie o pomyśle ustalania lekcji religii na końcu lub początk...
źródło: comment_aXqekTJPD2DV4EVJbM32P281Dbxs2Dw0.jpg
  • 16
@Tuff:

Konkordat, o czym warto wiedzieć, w żaden sposób nie reguluje kwestii odpłatności za lekcje religii. Z umowy tej nie wynika więc to, kto ma płacić katechetom pensje - kościół czy państwo. Problem ten rozwiązują rozporządzenia MEN, które precyzują, że pensje katechetów pokrywane są z subwencji oświatowej, którą państwo wypłaca samorządom odpowiadającym za prowadzenie szkół i przedszkoli.

http://mowimyjak.se.pl/styl-zycia/religia/kto-placi-za-religie-w-szkolach,124_39329.html
do 1mld rocznie

opracowanie programu nauczania:
https://katecheza.episkopat.pl/kwk/o-komisji_83
@DupaJasia_: u mnie w liceum pare osób się w ostatniej klasie się wypisało (w tym ja). Mieliśmy w środku zajęć. Pierwszą w poniedziałek po 2 wfach, to przychodziłem na 4 lekcje. Drugą #!$%@? wie kiedy, nie pamiętam, ale też w środku. Szliśmy do biedronki albo na kebsa, czasami #!$%@?ć piwo na wałach.

Na dyrekcji nie zrobiło to żadnego wrażenia
@rzuf22:

parę osób

No to masz xD
U mnie w liceum z 6 klas wypisało się tyle osób, że łączyli wszystkie klasy, żeby zrobić religię w poniedziałek na dwóch ostatnich lekcjach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@DupaJasia_

@mruwka_faraonka

Oczywiście religia w środku zajęć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na to dobrym sposobem by było, gdyby większość klasy się wypisała, wtedy by zrozumieli, że bez sensu, że jest w środku. Ale pewnie nikt o tym nie pomyśli, bo jest myślenie typu "aaa skoro i tak jest w środku zajęć, to niech stracę, będę chodzić". Trochę błędne koło.

U mnie w klasie chodziły 4 osoby na religię
@mruwka_faraonka: Leżajsk i okolice to Podkarpacie i to takie twarde. Tam zawsze jest bardzo wysoka frekwencja na mszach, a partie kościołkowe zawsze osiągalny rekordowe poparcie. Z Kościołem zwłaszcza tam nikt nie zadrze, bo nadal ma za sobą bardzo mocne poparcie. Leżajsk to nie Warszawa, gdzie można sobie ot tak olać Kościół.