Wpis z mikrobloga

@drect: Bo gdyby zrobili to pierwszego września, nikt nie zwróciłby na to uwagi? A jak strajk się przedłuży i zaburzy organizację egzaminów to będzie większa imba z tego powodu?
@hpiotrekh: ty może nie, ale twoi rodzice na pewno. Kupowanie wyprawek szkolnych, posyłanie dzieci po raz pierwszy do szkoły, potrzeba zapewnienia im opieki zaraz po wakacjach. Poza tym, ten strajk jest bezterminowy, więc nie wiem, dlaczego zakładasz, że miałby trwać tylko miesiąc.
@hpiotrekh: moja siostra bardzo ubolewa, że ma miesiąc wolnego do spokojnej nauki.

A wyprawki mają to do siebie, że kosztują i trzeba zaplanować ten wydatek w budżecie rodzinnym. Kompletowanie tego wszystkiego trochę zajmuje i bywa stresujące. Pytałeś o wrześniowy zamęt, to ci odpowiedziałem na czym polega od strony rodziców i dzieci. Strajk, czyli jedna wielka niewiadoma, nie poprawiłby sytuacji. Również sieciom marketów, odpowiedzialnym za przygotowywanie ofert sierpniowych.
@drect: data i forma strajku wynika z głosowania którego wyniki były znane 4 marca. Od tego dnia Rząd miał ponad miesiąc do przystąpienia do negocjacji ze przedstawicielami związków. Same negocjacje zaczęły się dopiero tydzień temu.
ten strajk boli tylko uczniów którzy musza podejść do egzaminów.

@Yurakamisa: gdy chodziłem do ogólniaka cieszyłbym się z tego strajku, bo najwięcej do matur nauczyłem się sam. Nic nie zastąpi gdy samemu weźmiesz książkę.
@Aysorth: zdawałem maturę z rozszerzonych niemieckiego, matematyki, fizyki, historii i WOSu, a nie z polskiego ¯\_(ツ)_/¯ Z polskiego dostałem jakieś astronomiczne 40%
@Yurakamisa: Wydaje mi się, że rząd byłby spokojnie w stanie ogarnąć egzaminy bez nauczycieli. Większy problem byłby ze sprawdzaniem, ale gdyby wydłużyli czas (bo są też łamistrajkowie, poza tym, można zaproponować więcej kasy za sprawdzanie pracy i zwiększyć ilość łamistrajków) przyjęcia do ogólniaków to tez by to ogarnęli.
@drect: przedstawiali i były też inne formy protestu i przeciwko niskim płacom i przeciwko sposobowi przeprowadzania reformy. To że tego nie wiesz dowodzi iż tamte formy były nieskuteczne.