Aktywne Wpisy
WielkiNos +969
Juleczka się żali, że kierowca autobusu nie dołożył jej do biletu i teraz musi siedzieć na jakimś zadupiu.
#bekaztwitterowychjulek #p0lka #pieklokobiet #logikarozowychpaskow #bananowetypy
#bekaztwitterowychjulek #p0lka #pieklokobiet #logikarozowychpaskow #bananowetypy
WielkiNos +350
Morderca, który zabił 2 kobiety dusząc je, a jedną z nich kiedy jeszcze oddychała rozjechał autem aż jej się flaki rozpruły i przykleiły do asfaltu jest podziwiany i uwielbiany. Zobaczcie komentarze z fb i tiktoka. Powstały w ogóle jakieś grupy walczące o jego ocalenie itd.
Bulwersujące.
#mordercy #kryminalne #logikarozowychpaskow
Bulwersujące.
#mordercy #kryminalne #logikarozowychpaskow
Jezdnia szeroka, ale bez wydzielonych pasów ruchu, ruch kierowany sygnalizacją. Na sygnalizatorze zielona strzałka (warunkowy skręt w prawo), dlatego przyjęło się, że Ci skręcający w prawo ustawiają się w prawej kolumnie, a Ci skręcający w lewo w lewej kolumnie. Ci co jadą prosto stają gdzie chcą i w lewej i w prawej kolumnie i w sumie mają do tego prawo. Problem pojawia się, gdy dwaj kierowcy jadący prosto po przejechaniu skrzyżowania muszą się zmieścić w wąską drogę :)
Mi się zawsze wydawało, że tę sytuację reguluje kodeks drogowy, a konkretnie, że pierwszeństwo ma ten, kto stał w prawej kolumnie, wszak mamy ruch prawostronny i ustępujemy pierwszeństwa każdemu kogo mamy z prawej strony, również w sytuacji gdy zmieniamy pasy ruchu na jezdni wielopasmowej. Dodatkowo Ci w lewej kolumnie mają zwężkę przed wjazdem na skrzyżowanie (wysepka, taka łezka) muszą więc "przeciąć" kierunek jazdy tych w prawej kolumnie.
Najzabawniejsze jest to, że niezależnie od tego z którego pasa jedziesz prosto to i tak zostaniesz obtrąbiony :) Często dochodzi tam do stłuczek. Miejscowi kierowcy lub "wiekowi" jeżdzą spokojnie, ostrożnie bo nie wiadomo jakiego nerwusa trafi się w drugim samochodzie. Ja też jeżdzę ostrożnie i nie walczę o palmę pierwszeństwa. Ostatnio jednak słyszałem, że "policja" w razie stłuczki pierwszeństwo przyznaje "tym co stali w lewej kolumnie". Mocno mnie to zdziwiło, a nie mam tego jak zweryfikować. Wydaje mi się to bujdą, ale warto zapytać wykopowych ekspertów.
https://www.google.pl/maps/@52.049501,23.1073213,3a,60y,12.03h,79.46t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbrjI0iOd0-69gpVZLjwRcg!2e0!7i13312!8i6656
http://bialapodlaska.geoportal2.pl/map/www/mapa.php?CFGF=wms&mylayers=%20granice%20ortofotomapa%20OSM%20&myqlayers=%20&bbox=8438686.116,5768743.393,8438874.466,5768851.278&markery=
#prawojazdy #kierowcy #samochody #znakidrogowe #szeryfdrogowy #bialapodlaska
Innego zdania jest KGP, która w opublikowanej opinii prawnej stwierdza, że zawsze kończy się lewy pas, za wyjątkiem sytuacji gdy z prawej strony są wymalowane znaki kończącego się pasa.
A zwykły człowiek ma podjąć decyzję w ciągu sekundy w dodatku zwracając uwagę na
Na mapie widać, że kiedyś
1. Przyczyną do dyskusji był artykuł z Motoru. Dotyczył on ogólnej zasady kto ma pierwszeństwo gdy są niewyznaczone pasy ruchu i jest zwężenie.
2. Dalej jest przedstawiona kolizja na skrzyżowaniu, gdzie jest podobna sytuacja. Z tym, że tam wjazd następuje nie z drogi na wprost a po skręcie. Jest miejsce u ludzie zajmują oba niewyznaczone pasy, z których na ten po prawej nie ma miejsca za skrzyżowaniem.
Jeżeli są jakieś znaki poziome przed wjazdem w to miejsce z kierunku na wprost to nie mają znaczenia. Skąd skręcający kierowca ma o
Znalazłem: 722.