Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki, od jakiegoś czasu bawię się arduino i tego podobnymi rzeczami i fajnie mi wszystko wychodzi ale w pojawił się problem. Mianowicie zasilanie. I tu moje pytanie czy możecie polecić jakiś zasilacz regulowany, albo coś podobnego, taki do 12V i 3A (może być więcej jeśli coś fajnego znacie i stwierdzicie ze się opłaca). Nie za drogi, może być z Chin byle by dział w miarę dobrze i nie zrobił bum.
#arduino #technologia #pytanie #zakupyzchin
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gamer1245: Jak chcesz zasilacz "laboratoryjny" czyli taki z regulowanym napięciem i regulowanym zabezpieczeniem prądowym to najtaniej kupić "półprodukt" z chin. Kumple z pracy ogarnęli taki (nawet chyba wyświetlacz miał) i mówili że całkiem spoko.

To jest w postaci płytki (kontrolera) do którego musisz dodać zasilacz (np. taki stary z PC) a na wyjściu masz całkiem spoko zasilacz laboratoryjny (jak sobie oczywiście jakąś obudowę zrobisz ;-)

Jak chcesz to zapytam co
  • Odpowiedz
@Gamer1245: przypomnij się w połowie przyszłego tygodnia to napiszę co i jak :)

Jak zastosujesz zasilacz z PC to będziesz miał wyjściowe napięcie max 12V (w praktyce pewno 11V). Jeżeli to Ci nie wystarczy to można połączyć dwa zasilacze szeregowo, tak żeby mieć na wyjściu zasilania 24V i to podać na płytkę stabilizatora, wtedy będziesz miał regulację do max 23V. Albo możesz kupić jakiś zasilacz 24V 5A (jakąś stówkę wydasz,
  • Odpowiedz
  • 0
@kwanty przypomnę na pw jakoś w połowie, nie ma problemu. Myślę że użyje zasilaczy od pc atx. W sumie nie pomyślałem żeby połączyć je szeregowo. Jeden powinienem znaleźć, jak będę miał dwa to połącze je, a jak nie to kupię z Chin ten 24v 5a i narazie starczy mi te 12v. A co do wyglądu to jak będę miał komponenty wszystkie to zrobię na to jakieś zgrabne na miarę moich możliwości
  • Odpowiedz
@Gamer1245: Jeżeli wyjścia z zasilaczy są galwanicznie izolowane (sprawdź sobie miernikiem) to śmiało możesz połączyć je szeregowo :) Pomyśl też o zasilaczach od laptopa, są w mniejszej obudowie, mają jedno napięcie wyjściowe i jest to zazwyczaj 20V.

Jakiś zasilacz ze starego thinkpada jest solidny, ma sporą moc i będziesz miał mniej kabelków do ogarnięcia ;-)
  • Odpowiedz
@Gamer1245: Już mam, kumple mają DPS5015. Polecają nawet na elektrodzie ;-) To nie jest jakiś super zasilacz laboratoryjny w sensie szybkości stabilizacji, tętnień, etc... ale jeżeli nie potrzebujesz jakiejś mega precyzji to świetnie się będzie nadawał jako wół roboczy. Ma duży zakres roboczy: 0-50V 1-15A.
  • Odpowiedz