Wpis z mikrobloga

@Jswgecz5 robią mochi xD akurat wczoraj czytałam w książce "Istota ryżu" o tym i sobie wyobraziłam po opisie tego procesu, jak idiotycznie musi wyglądać jego przebieg xDD a tu taka niespodzianka na wykopie, dzięki!
@Jswgecz5 zajebista książka, polecam xd Autorem jest kucharz - Anglik(nie pamiętam nazwiska), który zwiedza ze swoją rodziną Japonię wzdłuż i wszerz żeby spróbować jak najwięcej jedzenia i każdy rozdział jest poświęcony innemu regionowi i potrawie :)
@Jswgecz5: to tradycyjne mochi, za wiki

W Japonii mochi, zwane też o-mochi ("o" jest przedrostkiem grzecznościowym) wykonuje się podczas tradycyjnej ceremonii, która nazywa się mochitsuki, kiedy ciasto ryżowe ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym moździerzu (usu) specjalnym drewnianym ubijakiem (kine), a następnie formowane w różne kształty, często - spłaszczonych kulek. Chociaż mochi spożywane są przez cały rok, kojarzą się one z celebrowaniem Nowego Roku, a właściwie żegnaniem starego, kiedy sporządza