Wpis z mikrobloga

Smalec ze skwarkami na pieczywie? Nie jestem wielkim fanem jedzenia takiego czystego, białego tłuszczu. Nawet na dobrym chlebie jest to doświadczenie dosyć mdlące. Dlatego robię smarowidło podobne do tego co we Francji nazywa się rillettes. Francuzi robią to z kaczki, ale kto by marnował kaczkę na zwykłe smarowidło?

Rillettes wieprzowe

Składniki (wszystko na oko i od smaku):

kawałek słoniny
kawałek podgardla
cebula
twarde, kwaśne jabłko (np. Szara Reneta)
sól
pieprz
majeranek

Słoninę i podgardle kroję w średniej wielkości kostkę, zalewam wodą do około połowy głębokości i gotuję tak długo, aż mięso będzie się rozwalało pod palcami jak masło. Może to potrwać ponad godzinę. Wody powinno być tylko tyle, aby się nie przypaliło. Chodzi o to, aby mieć tłuszcz bez skwarek.

Cebulę kroję na małą kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię do zeszklenia.

Jabłka obieram ze skóry i kroję w kostkę.

Kiedy mięso jest już miękkie, odcedzam je z pozostałej wody, dodaję cebulę i meleksuję blenderem.

Wrzucam mięso do garnka, dodaję jabłko, ewentualnie odrobinę wody i zagotowuję. Czekam, aż jabłka się rozgotują i połączą z mięsem w całość. Na koniec doprawiam pieprzem, majerankiem i solą (solenie zawsze warto zostawić na sam koniec, ponieważ smak soli zagłusza inne smaki).

Powstałą masę przelewam do pojemników i pozostawiam w chłodzie do przeobrażenia się w stałą masę, gotową do smarowania nią chleba.

https://radeko.wordpress.com/2019/02/27/rillettes-wieprzowe-do-chleba/

#gotujzwykopem #gotowanie #niezdrowejedzenie
radek-oryszczyszyn - Smalec ze skwarkami na pieczywie? Nie jestem wielkim fanem jedze...

źródło: comment_3wIrBTsB1tkkQSilaDxjpx5Ah779gBUr.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach