Wpis z mikrobloga

szybka recenzja wspominkowa, żeby was zachęcić do wybrania sie na 'Wieloryba' 18 i 19 marca.

#teatralnakicia <---- tag do obserwowania/czarnolistowania

Teatr: Łaźnia Nowa
Spektakl: 'Wieloryb The Globe'
Reżyseria: Eva Rysová
Dramaturgia: Mateusz Pakuła
Obsada: Globisz / Skolias / Ledwoń

Chyba ten spektakl to najlepsze co kiedykolwiek napisał na scene Mateusz Pakuła. Poza tym jest to kolejna świetna produkcja Łaźni Nowej i naprawdę cieszę się, że przyszło mi mieszkać w okolicy tak ciekawej instytucji.

Kilka lat temu Krzysztof Globisz dostał wylewu i nadal zbiera się po tym strasznym wydarzeniu, walczy z afazją i wieloma innymi dolegliwościami. Mimo to nie schodzi z teatralnej sceny i gra na ile pozwala mu choroba.
Pakuła buduje swój cały tekst na chorobie Globisza, gdzie porównuje go do wieloryba wyrzuconego na brzeg. Spektakl mimo to nie jest tanim wyciskaczem łez ale budzi (przynajmniej u mnie) głębokie emocje i najprawdziwsze wzruszenie.

Wyrzuconego na brzeg wieloryba próbują ratować dwie dzielne wolontariuszki Greenpeace (dwie aktorki, które były uczennicami Globisza w AST). Zuzanna Skolias i Marta Ledwoń radzą sobie brawurowo z tekstem i świetnie ogrywają z ogromną dawką humoru dramat czający sie między zdaniami.
Krzysztof Globisz jest wręcz rozkoszny w roli gadającego wieloryba leżącego na plaży, który bardziej niż pomocy potrzebuje rozmowy, wysłuchania i zrozumienia. Okazuje się też, że same wolontariuszki dzięki obecności Wieloryba odnajdują poniekąd sens życia i jednocześnie odkrywają jak istotne jest zwyczajne bycie przy kimś gdy tego potrzebuje.

Ten spektakl nie ma słabej strony. Wizualnie, aktorsko i tekstowo jest wspaniały. Niesamowity jest też sposób w jaki widownia ogląda i słyszy całą akcję. Pierwszy raz spędziłem spektakl w słuchawkach na uszach, a doświadczenie było naprawdę niesamowite.

Tak naprawdę ten spektakl to ogromna porcja śmiechu, radości, zadumy i wzruszeń skumulowana w ponad 1,5 godzinie. Spektakl o chorobie i czekaniu na lepszy czas o ogromnej miłości i o tym, że warto czasem być dla siebie dobrym bo dobro naprawdę popłaca i wraca. I o tym, że w sumie wszyscy jesteśmy ludźmi, podobnie czujemy i że każdy tak naprawdę potrzebuje czuć się potrzebnym, chcianym i niezapomnianym.

Naprawdę trzeba to zobaczyć i jedynie szkoda, że Łaźnia tak rzadko prezentuje tę produkcję.
'Wieloryba' w Krakowie grają jutro i we wtorek (18.03 i 19.03) a potem we Wrocławiu w Capitolu na Przeglądzie Piosenki Aktorskiej (25.03 i 26.03).
Jak dacie radę to biegnijcie po bilety!

#teatr #krakow #nowahuta #wroclaw i w sumie #gruparatowaniapoziomu
Pobierz kiwi_intrygant - szybka recenzja wspominkowa, żeby was zachęcić do wybrania sie na 'W...
źródło: comment_Hz3C6U7mxTwXO42Q2YBdV2seflAyhDJq.jpg
  • 11
@kiwi_intrygant: wszyscy siedzą ze słuchawkami na uszach ? to trochę dziwne, ale są i plusy, nie słychać widowni a to ogromny plus , może w kinach też kiedyś to wprowadzą ? bo obecnie jak słyszę szelest czipsów, siorbanie pepsi ,chrupanie popcornu itp to mam ochotę wyjść z kina