Aktywne Wpisy
wykoPAKA +106
Hej Wykopakowicze!
Czy jesteście gotowi na kolejną edycję wykoPAKI? Bo my tak! (。◕‿‿◕。) Startujemy już za miesiąc, (tj.20 listopada)!
Mamy dla Was kilka ważnych informacji dotyczących nadchodzącej edycji. Przede wszystkim, wymagania do startu pozostają bez zmian! Jednak inflacja nie ustępuje, dlatego wprowadziliśmy pewne zmiany w wymaganych wartościach paczek. Teraz dla formuły lite minimalna wartość to 60zł, a dla formuły plus 120zł. Ale to nie wszystko.
Czy jesteście gotowi na kolejną edycję wykoPAKI? Bo my tak! (。◕‿‿◕。) Startujemy już za miesiąc, (tj.20 listopada)!
Mamy dla Was kilka ważnych informacji dotyczących nadchodzącej edycji. Przede wszystkim, wymagania do startu pozostają bez zmian! Jednak inflacja nie ustępuje, dlatego wprowadziliśmy pewne zmiany w wymaganych wartościach paczek. Teraz dla formuły lite minimalna wartość to 60zł, a dla formuły plus 120zł. Ale to nie wszystko.
apee +674
Uznaję (może trochę naiwnie), że to ich upośledzona forma pokazania gestu sympatii. Coś na zasadzie jak chłopcy ciągną dziewczynkom włosy, które się im podobają.
Ponieważ zawsze staram się budować mosty a nie mury, postanowiłem, że spróbuję odwzajemnić ten gest sympatii.
Z tej okazji chciałbym zaprezentować Wam flaki zrobione z boczniaków by mieć pewność, że żadne zwierze nie zginęło po to by zostać składnikiem tej zupy. : D
Składniki:
- Woda (ok 1l)
- Olej (3 łyżki stołowe)
- Kostka warzywna winiary (ma niestety olej palmowy, jak znajdę gdzieś w sklepie alternatywę to dam znać)
- Mrożone warzywa pokrojone w paski (2 garści)
- Boczniaki (opakowanie)
- Przyprawa do flaków (też chyba całe opakowanie wsadzam)
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy olej i wrzucamy zmrożone warzywa by się "smażyły" do czasy aż się rozmrożą.
- W międzyczasie myjemy boczniaki i kroimy w paski
- Wrzucamy boczniaki do warzyw i czekamy aż będą "miękkawe" (nie za twarde, nie za miękkie, takie w sam raz xD)
- Dodajemy kostkę warzywną
- W czasie gdy boczniaki są już w garnku, w oddzielnym naczynku rozrabiamy przyprawę do flaków wodzie
- Gdy boczniaki będą takie jakie powinny być dodajemy wodę z przyprawą i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut.
Zalety:
:) Wyglądają i smakują jak typowe flaki wołowe (1), że istnieje wysokie prawdopodobieństwo, ze Twój przyjaciel który na talerz kładzie tylko mięso i narkotyki nie skapnie się, ze robisz go w bambuko.
:) Nie ma żadnych wyszukanych składników pokroju łez sierot himalajskich. Boczniaki można dostać w każdym sklepie z boczniakami (czyt. supermarkecie)
:) Krótki czas przygotowania (mi zajmuje to ok. 45 minut)
:) Tanie
Wady:
:( Smakują i wyglądają jak flaki wołowe(1). Niektórym może to przeszkadzać xD
:( (1) Smakują tak ok. 48h, później smak grzybów zaczyna się przebijać i dominować, sprawiając, że smakuje bardziej jak grzybowa.
:( Zbyt smaczne by siedzieć nad talerzem godzinę i tracić czas by dobrać idealny kadr.
#weganizm #wegetarianizm #gotujzwykopem #vegan2019
Gdyby udało się stworzyć w laboratorium mięso które smakuje, wygląda jak normalnie mięso i ma wszystkie jego właściwości to jadłbyś to?
Chodzi mi o coś w stylu że z jakiegoś inkubatora wyciągają gotowy kawał steka i nie ginie przy tym żadne zwierze.
Interesuje mnie podejście wegan/wegetarian do tego tematu.
Szanowny Panie,
wygląda smakowicie. Będę musiał przyrządzić podobną potrawę w najbliższym czasie.
Z poważaniem
Uczony Intelektualny
@Rak_Codzienny: Fuj! (・へ・)
@Rak_Codzienny: super zaleta...
Jakieś 30, no może 25 lat temu mama postawiła na strychu trzy worki z trocinami, ponacinane tu i ówdzie...
Za "flaczki" z boczniaków zawsze plus :)
Za "kostki" minus.
Ogólnie polecam i tak kupić włoszczyznę, opalić cebulę i dodać np. piramidkę smaku z Lidla :D Chociaż jak się wybiera dobre kostki to wbrew pozorom nie są one takie złe, ot olej i mieszkanka przypraw.