Wpis z mikrobloga

Witam i znowu o projekt pytam:
Zamierzam zrobić okulary VR ze wskaźnikiem wysterowania (10 miejsc na diody LED, może zmodyfikuję na więcej, wszystko umieszczę w środku ale nie tak żeby dawało po oczach) i mam pytanie: jest możliwość zastosowania diód RGB, problem w tym że jedna taka dioda zajmowałaby trzy miejsca na płytce. Może zrobić to w ten sposób że w miejscu zastosowania trzech pierwszych zielonych (kolory innych i tak będę zmieniał) wstawić RGB a do reszty wejść dać zwykłe LED-y? Cały czas byłaby jakaś poświata (mieszane kolory) a reszta świeciłaby normalnie. Czy dobrze rozumuję zasadę świecenia RGB?
#elektronika #elektryka #elektroda
Maciek98 - Witam i znowu o projekt pytam:
Zamierzam zrobić okulary VR ze wskaźnikiem...

źródło: comment_lBeJU4DeHgaIGl9OfaiSNOmXmuvQiMtA.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maciek98: Diody RGB to 3 diody w jednej obudowie, świecą się te które zasilasz, więc nie powinno być ani poświaty ani mieszania kolorów (chyba że chcesz). Jeśli chcesz wykorzystać np. tylko zieloną diodę z diody RGB, to pozostałe 2 nóżki możesz zostawić wiszące lub nawet obciąć, nic to nie zmieni.

Jeśli natomiast podepniesz wszystkie 3 katody z jednej diody RGB do jednego wyjścia układu dającego stały prąd (natężenie), to prąd
  • Odpowiedz
Jeśli natomiast podepniesz wszystkie 3 katody z jednej diody RGB do jednego wyjścia układu dającego stały prąd (natężenie), to prąd podzieli się na każdą z nich - będą świecić wszystkie, ale każda z nich słabiej niż gdyby miała świecić sama.

@zenkowik: Przy równoległym podłączeniu diod w ten opisywany przez ciebie sposób zaświeci tylko ta, na której jest najmniejszy spadek napięcia (czerwona) i tylko przez nią popłynie prąd. Aby zaświeciły wszystkie
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: To już zależy jakie diody kupi. Teraz można spotkać oszukane czerwone (i zielone chyba też). Są to diody GaN z pokryte czerwonym "fosforem", elektrycznie z parametrami niebieskich, przy tym samym prądzie światła dają niewiele mniej niż niebieskie.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: No widzisz. O zielonych wiedziałem ale o czerwonych nie.
Z tym, że i tak łącząc równolegle diody nie ma się kontroli nad rozpływem prądów i w takim przypadku nie powinno się pracować blisko maksymalnych dopuszczalnych prądów bez rezystorów wyrównujących. Spadek napięcia na diodzie maleje ze wzrostem temperatury więc układ równolegle połączonych diod ma tendencję do powiększania nie symetrii rozpływu prądów.
Przy małych prądach to oczywiście nie ma znaczenia ale
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: No najlepiej stosować osobny rezystor do każdej diody, ale nie zawsze się da albo ma sens ekonomiczny. Przy prądach dużo poniżej max dla danej diody nie ma sensu. BTW oszukane czerwone stosuje się lepszych kompletach lampek choinkowych, szczególnie tych na baterie, gdzie wszystkie połączone są równolegle.
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: Nie twierdzę że to ma jakiś sens (łączenie nóżek w ten sposób), ale to autor wspomniał o mieszanych kolorach i poświacie. Nawet jeśli tak to się podłączy, to (zakładając tak jak napisałem - same diody i źródło prądowe), to jednak prąd nie popłynie tylko przez czerwona, a zieloną powinno się nawet zobaczyć. Dlaczego? Bo nie ma rezystora, a dioda nie jest elementem liniowym i wymuszając natężenie, wymuszamy też konkretne
  • Odpowiedz
@zenkowik: Jeśli połączysz równolegle diody o różnych napięciach przewodzenia (czerwona 1,5V a zielona 2,1V) to prąd popłynie tylko przez czerwoną. Aby zielona zaczęła świecić potrzebuje napięcia co najmniej 2,1 V i aby takie się pojawiło to przez czerwoną musiałby płynąć już bardzo duży prąd. Popatrz na ich charakterystyki (w przypadku niebieskiej będzie jeszcze gorzej, bo ta zaczyna świecić od około 3V-3,2V) - równoległe połączenie oznacza to samo napięcie na jednej
Jakis_ja - @zenkowik: Jeśli połączysz równolegle diody o różnych napięciach przewodze...

źródło: comment_C9uJ9xXWxFxwMeX0ZNFWeT98Hu3BaJIG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: Tutaj nawet nie ma niebieskiej, bo w momencie gdy ten wykres powstawał pewnie jej jeszcze nie wynaleziono. Zielona zaczyna świecić wcześniej niż przy 2.1V (wg tego wykresu), a gdyby spojrzeć na aktualne charakterystyki (bo teraz możemy mierzyć bardzo małe prądy) zobaczyłbyś że zaczyna przewodzić zanim napięcie osiągnie punkt wyznaczony tutaj przez If=0. Pewnie wyszłoby też, że teraz korzysta się z innych technologii.

Napisałeś:

Przy równoległym podłączeniu diod w ten
  • Odpowiedz
Śmiało, znajdź kartę katalogową diody RGB która spełniłaby te założenia (po zwarciu nóżek i podłączeniu do źródła prądowego czerwona świeci, a przez inne nie płynie prąd). Naprawdę, szkoda czasu.

Ja wiem, że przyznanie się do błędu jest trudne, ale czasami nie warto brnąć. Na prawdę.

@zenkowik
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: Heh, pewnie, gdyby charakterystyka zaczynała się chociaż od 2V to bym napisał (zauważ że IF nie jest zerowe na początku skali). Jeszcze raz?

Edit: "Na prawdę"? Serio?
  • Odpowiedz
@zenkowik: Ale wiesz jaki charakter ma "charakterystyka" diody? Jest wykładnicza. To oznacza, że bardzo szybko spada do małych wartości.
Prąd tak na prawdę płynie przez nią zawsze jak jest spolaryzowana w kierunku przewodzenia. Tylko jest on ekstremalnie mały. A to oznacza, że dioda nie świeci. Podłącz dowolną niebieską diodę do źródła 2V i powiedz, czy świeci.
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: Wiem że przy małych napięciach lepsza byłaby skala wykładnicza, ale napisałeś że prąd popłynie tylko przez czerwoną (przewiń w górę i sprawdź). To jak to w sumie jest?
  • Odpowiedz
Wiem że przy małych napięciach lepsza byłaby skala wykładnicza, ale napisałeś że prąd popłynie tylko przez czerwoną (przewiń w górę i sprawdź). To jak to w sumie jest?

@zenkowik: Nie. Lepsza by była skala logarytmiczna na osi prądu.
Co nie zmienia faktu, że prądy płynące przez diody dla napięć znacznie poniżej Vf są pomijalnie małe, nieistotne i nie powodują świecenia.
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: Co nie zmienia faktu, że napisałeś że prąd popłynie tylko przez diodę czerwoną, a tak nie jest. Świecenie podlega subiektywnej ocenie, przepływ prądu nie. Tyle.
  • Odpowiedz
Co nie zmienia faktu, że napisałeś że prąd popłynie tylko przez diodę czerwoną, a tak nie jest. Świecenie podlega subiektywnej ocenie, przepływ prądu nie. Tyle.

@zenkowik: Czymże jest moje, bardzo świadome i często stosowane uproszczenie, wobec tego:

Jeśli natomiast podepniesz wszystkie 3 katody z jednej diody RGB do jednego wyjścia układu dającego stały prąd (natężenie), to prąd podzieli się na każdą z nich - będą świecić wszystkie, ale każda z nich
  • Odpowiedz
@zenkowik: ale twój rozmówca ma racje. Nie zobaczysz nic zielonego. Przy prądzie 60mA na czerwonej diodzie spadek napięcia to 1.8V a zielona w tym momencie jeszcze sie nie polaryzuje, płynie prad szumów termicznych i fotonu przy tym nie powstają.
  • Odpowiedz
@Analityk: A jednak zobaczę. Oczywiście zielona świeci dużo słabiej, ale widać. Diod RGB nie mam, ale mam zielone i czerwone. Natężenie widać na zdjęciu - 3.45mA, napięcie to 1.81V. Obie diody są wpięte razem w ten sam zestaw dziurek (żeby nie wyszło że gdzieś powstał dodatkowy opór), jednocześnie mierzę natężenie, a czerwona sonda dotyka nóżki czerwonej diody (znowu, żeby uniknąć argumentu że powstał gdzieś opór ze względu na słaby kontakt,
zenkowik - @Analityk: A jednak zobaczę. Oczywiście zielona świeci dużo słabiej, ale w...

źródło: comment_lLXjuvO2Q6ZLDIjbJKTJF802h86hNR6M.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz