Aktywne Wpisy

Phallusimpudicus +110
Jedyna enklawa białych ludzi z 3000 ludźmi w RPA ma zostać rozwiązana bo za bardzo razi nignogi w oczy
1. Orania to miasto tylko dla białych. Czarni nie mogą tam kupować ziemi ani przebywać. Według przywódców jest to sposób na "zachowanie" kultury afrikaaner.
2. Miasto nie zezwala na wjazd do niego żadnej społeczności LGBTQ.
3. Populacja wynosi około 3000 osób, a mieszkańcy dbają o czystość miasta.
4. Orania posiada własną walutę - Ora - a
źródło: image
Pobierz
Skowyrny_Johnny +41
źródło: 1000009238
Pobierz

Zamierzam zrobić okulary VR ze wskaźnikiem wysterowania (10 miejsc na diody LED, może zmodyfikuję na więcej, wszystko umieszczę w środku ale nie tak żeby dawało po oczach) i mam pytanie: jest możliwość zastosowania diód RGB, problem w tym że jedna taka dioda zajmowałaby trzy miejsca na płytce. Może zrobić to w ten sposób że w miejscu zastosowania trzech pierwszych zielonych (kolory innych i tak będę zmieniał) wstawić RGB a do reszty wejść dać zwykłe LED-y? Cały czas byłaby jakaś poświata (mieszane kolory) a reszta świeciłaby normalnie. Czy dobrze rozumuję zasadę świecenia RGB?
#elektronika #elektryka #elektroda
źródło: comment_lBeJU4DeHgaIGl9OfaiSNOmXmuvQiMtA.jpg
Pobierzźródło: comment_pKyp42ItCHZKDS4uEZqry9L8YEYGw1Tq.jpg
PobierzJeśli natomiast podepniesz wszystkie 3 katody z jednej diody RGB do jednego wyjścia układu dającego stały prąd (natężenie), to prąd
@zenkowik: Przy równoległym podłączeniu diod w ten opisywany przez ciebie sposób zaświeci tylko ta, na której jest najmniejszy spadek napięcia (czerwona) i tylko przez nią popłynie prąd. Aby zaświeciły wszystkie
Z tym, że i tak łącząc równolegle diody nie ma się kontroli nad rozpływem prądów i w takim przypadku nie powinno się pracować blisko maksymalnych dopuszczalnych prądów bez rezystorów wyrównujących. Spadek napięcia na diodzie maleje ze wzrostem temperatury więc układ równolegle połączonych diod ma tendencję do powiększania nie symetrii rozpływu prądów.
Przy małych prądach to oczywiście nie ma znaczenia ale
źródło: comment_C9uJ9xXWxFxwMeX0ZNFWeT98Hu3BaJIG.jpg
PobierzNapisałeś:
Ja wiem, że przyznanie się do błędu jest trudne, ale czasami nie warto brnąć. Na prawdę.
@zenkowik
Edit: "Na prawdę"? Serio?
Prąd tak na prawdę płynie przez nią zawsze jak jest spolaryzowana w kierunku przewodzenia. Tylko jest on ekstremalnie mały. A to oznacza, że dioda nie świeci. Podłącz dowolną niebieską diodę do źródła 2V i powiedz, czy świeci.
@zenkowik: Nie. Lepsza by była skala logarytmiczna na osi prądu.
Co nie zmienia faktu, że prądy płynące przez diody dla napięć znacznie poniżej Vf są pomijalnie małe, nieistotne i nie powodują świecenia.
@zenkowik: Czymże jest moje, bardzo świadome i często stosowane uproszczenie, wobec tego:
źródło: comment_lLXjuvO2Q6ZLDIjbJKTJF802h86hNR6M.jpg
Pobierzźródło: comment_NA7065EwJ763LAC60hkM8J65uUn6CCjl.jpg
Pobierz