Wpis z mikrobloga

• 0
#pilkanozna
Cześć! Czy obrońca który w czasie akcji wyszedł czy tam wyjechał poza linię końcową dalej bierze udział w akcji i jest brany pod uwagę przy ewentualnym spalonym drużyny atakującej? Mam 99% pewności, że tak ale kłócę się z teściem więc za każde rzetelne źródło które potwierdzi (lub zaprzeczy) serdecznie dam plusa!
  • 10
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Lajz no właśnie szukam źródła tego problemu. Czy jak ostatni obrońca sam z własnej woli i winy zejdzie na bok napić się wody to on dalej wyznacza linie spalonego czy z momentem przekroczenia linii już nie?
  • Odpowiedz
@Lacik: według mnie wyznacza. Nie ma to za bardzo sensu bo za zejście z boiska samemu można dostać kartkę (a przynajmniej kiedyś tak było xD)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Ron1n
@Lajz też bym powiedział, że fakt przebywania poza linią nie wpływa na spalonego. A czy macie jakieś potwierdzenie tego faktu w przepisach lub na uznanych źródłach? Bo nie mogę znaleźć sam :-(
  • Odpowiedz
@Lacik: > Każdy zawodnik drużyny broniącej opuszczający pole gry z jakiegokolwiek powodu bez zgody sędziego, będzie uważany za znajdującego się na własnej linii bramkowej lub linii bocznej w celu oceny spalonego, aż do najbliższej przerwy w grze. Jeśli ten zawodnik rozmyślnie opuszcza pole gry, musi zostać napomniany podczas najbliższej przerwy w grze.

Źródło
  • Odpowiedz