Wpis z mikrobloga

@kubik78: lol 47 % mięsa oddzielanego mechanicznie. Życzę smacznych korpusów, lotek, głów, skór, pazurów i okazjonalnego pierza ( ͡° ͜ʖ ͡°). To wszystko okraszone stabilitronami, konserwantami, polepszaczami i wzmacniaczami smaku, żeby ten zajzajer nie popsuł się w trakcie transportu tylko dzień po otwarciu opakowania( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Życzę smacznych korpusów, lotek, głów, skór, pazurów i okazjonalnego pierza

@pernik: Powtarzasz ślepo zasłyszane brednie. Głowy i nogi są odcinane na uboju i ich w miejscu produkowania MOM-u nie uświadczysz. Zresztą zabrania tego prawo, Rozporządzenie 853 z 2004 r.:

Surowiec wykorzystywany do wytwarzania MOM musi spełniać następujące wymogi.

a) Musi spełniać wymogi dotyczące świeżego mięsa;

b) do wytwarzania MOM nie wolno używać następującego surowca:

i) w przypadku drobiu, łap, skóry szyi
  • Odpowiedz
  • 2
@Bromatologia przepisy przepisami, a z praktyką różnie bywa. Byłem na kilku ubojniach i zakładach produkcji mięsnej i jest całe spektrum: od takich co mają wywalone na higienę i to co wpadnie do kotła do takich z rygorem kąpieli i każdorazowego odkażania przy przechodzeniu przez kluczowe śluzy a włos znaleziony w paczce to wielka afera i brak premii dla odpowiedzialnego działu.
  • Odpowiedz