Wpis z mikrobloga

Hej. Mam na Rpi 3 postawione osmc i korzystam z kodi. Jak poradziliście sobie z włączaniem Rpi zdalnie? Czy Rpi działa u Was cały czas? Na razie poradziłem sobie z tym tak, że zasilanie Rpi mam podpięte do USB w projektorze i jak odpalam projektor to włącza się razem z nim. Tak samo odpala się PS4 i wtedy wybieram po prostu sygnał z danego HDMI. Jednak jest jest jakiś sposób żeby wybudzać Rpi inaczej? Jakieś wake on lan?

#raspberrypi #osmc #kodi
  • 9
Jakieś wake on lan?

@YourNightmare: Nom, masz w malinie. Musisz tylko skonfigurować w systemie. Tylko nie wiem jak jest w przypadku OSMC bo ten linux wygląda trochę inaczej niż wszystkie inne i jest skupiony tylko na tym by kodi odpalić + obsługa podstawowych urządzeń.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@YourNightmare: takie budzenie i wylaczanie rpi to zajedziesz karte, tzn jak bedziesz tak ciagle odcinal zasilanie. W wielu domach chodzi ciagle np z domoticzem czy sambą więc dla niego to zaden problem, a jezeli chodzi o oszczędność pradu to zrobic jakis mechanizm z przekaznikiem ktory by sie wlaczal przy dostarczeniu zasilania ale przy oecieciu by podtrzymywal plus jakis czujnik ze zostalo odciete i wtedy skryptem wyłączać maline
@daczka92: to chyba najlepiej sonoff z pomiarem i przy spadku napięcia odcina zasilanie. Tylko problem takiego rozwiązania to jakiś przypadkowy restart przy błędzie osmc. Wtedy już nie wstanie sama. Czyli nie ma idealnego rozwiązania. Niech chodzi cały cały i tyle :) Dzięki
@YourNightmare: nie wyłaczaj rpi. Roczny pobór prądu o ile pamiętam mieści się w 10pln. Nie warto. Włączać to jedno, gorzej z wyłączaniem, no chyba że z gui - shutdown. U mnie chodzą 3 non stop od wielu lat.