Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Cześć mirki, mam niedobór wiatminy D3, wynik to zaledwie 7 ng/ml przy niedoborze zaczynającym się poniżej 10, a normalnej wartości 30-100. Codziennie odczuwam zawroty głowy od kilku lat, nie jestem w stanie się skupić na niczym po pewnym czasie, brak jakiekolwiek możliwości nauki - samorozwoju intelektualnego. Wydałem tysiąc zł, żeby się dowiedzieć co może być przyczyną, wszystko było ok, poza właśnie tą witaminą d3...
Byłem u lekarza, według mnie mam brać 1000j na dzień, lekarz dość młody więc mam wątpliwości czy zlecił mi słuszną dawkę ;/
Wyczytałem, że poniżej 20ng/ml powinno się brać 4000j (może przekoloryzowane, ale raczej zdecydowanie więcej niż 1000 przy wartości 20, a nie 7).
Jest tutaj ktoś kto się zna i ma jakieś spostrzeżenia co do przepisanej przez lekarza dawki?
(pytam na mirko tylko poglądowo, pójdę do inne lekarza)

#medycyna #lekarz #krew

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
  • 9
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Miałam kilka miesięcy temu wynik 5 ng, endokrynolog kazała mi brać przez kilka tygodni 8000 jednostek, potem 4000 i 2000. Udało się poprawić do 20 ng, nadal mam przyjmować 4000 jednostek. Jeśli wszystko w wynikach masz dobrze, możesz mieć takie objawy odnerwicowo.
  • Odpowiedz
1000 to dawka wg wytycznych, ale 2000 tez możesz brać krzywdy ci nie zrobi. Bierz przez pół roku 1-2k/dzień i powtórz wynik za pop roku. W Polsce w okresie wrzesień-kwiecień wg wytycznych powinno się suplementowac wit d
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Brałem 2000j przez dwa lata (profilaktycznie) i na wyniku w tamtym roku miałem poziom 13 a 12 to dolna granica.
Np. TU piszą że:
Przy łącznej podaży witaminy D z suplementów oraz diety wynoszącej >1000 IU/dobę istnieje ryzyko jej przedawkowania, szczególnie u noworodków z masą urodzeniową <1000 g
Jak powiedziałem lekarzowi rodzinnemu że chcę większe dawki brać to też mnie straszył przedawkowaniem i dostałem dawkę 4000j.
Tydzień temu moja fryzjerka
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Ja w środku lata miałam piękne 5ng (to w zimie chyba na minusie...) i lekarz mi zalecił 4000j/dzień. Choruję jednak na autoimmunologiczne smutki, być może ma to znaczenie przy dawce. Tak jak napisali powyżej, najlepiej zacząć brać i sprawdzić za kilka miesięcy jak sprawa wygląda.
  • Odpowiedz