Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z tagu #programowanie pracuje na emigracji (najbardziej interesuje mnie #londyn ) jako programista?

Mam możliwość wyjazdu do Londynu i chciałbym zapytać jak wam się podoba na emigracji, z jakich powodów wyjechaliście? Czy zastanawiacie się nad powrotem? Co musiałoby się stać, żebyście wrócili? I jeszcze ile macie lat, czy wyjechaliście sami czy z żoną / dziecmi? :P

#programista15k
  • 21
  • Odpowiedz
@tomasztomasz1234: a gdzie dokladnie wyjechales (czy do Londynu?). Mnie najbardziej martwi ten rynek pracy w Polsce, tutaj sa 3 fajne firmy na krzyz (trojmiasto), mam wrazenie, ze reszta to odpady w ktorych nikt z zachodu nie chce pracowac bo sa kiepskie projekty / slaby management / toksyczna atmosfera w #java
  • Odpowiedz
Londyn (Poludniowy zachod) / 50k

@tapcZan-NW: W warszawie bedziesz mial lepiej, ja obecnie z automatu odrzucam wszystko co jest ponizej 150k, jak mam wynajac mieszkanie w Londynie + jakies loty do polski to kompletnie sie to nie oplaca. 50k to o wiele za malo na normalne zycie.

w uk podaje się roczne zarobki, a nie jak w Pl 2500 pln netto

@grap32: Podawanie zarobkow netto to tylko w
  • Odpowiedz
nie spotkalem sie zbyt czesto z ofertami tak wysokimi w londynie

@tapcZan-NW: Bo zwykle te oferty nie sa publiczne, zreszta ja to jeszcze "dobrych" ofert nie dostaje. Kiedys rozmowialem z czlowiekiem ze on juz ponizej 200k nawet nie czyta.

pracujesz w fintechu / bankach
  • Odpowiedz
Czy ktoś z tagu #programowanie pracuje na emigracji (najbardziej interesuje mnie #londyn ) jako programista?

@tapcZan-NW: pracuje na emigracji w Londynie jako programista ;) Mieszkam tu od niecalych dwoch lat.

Mam możliwość wyjazdu do Londynu i chciałbym zapytać jak wam się podoba na emigracji, z jakich powodów
  • Odpowiedz
@tapcZan-NW: chyba, ze polski oddział dużej korporacji też jest zarzadzany przez likalnych Januszy , którzy myśla: Jak nie powiemuuuy ile się u nas zarabia to może przyjdze ktoś robić za 3500 brutto ;)
wtedy nie podaja zarobków i jeszcze robia z nich WIELKĄ TAJEMNICĘ!
  • Odpowiedz
@tapcZan-NW: ja pracuje jako junior Front End, w e-commerce 30k rocznie. Jestem z dziewczyna - ona w ksiegowosci 22k rocznie. Styka nam w sumie spokojnie. Centralny londyn - mieszkanie tez w centrum (zone1)
  • Odpowiedz
@tapcZan-NW: również Londyn here, aczkolwiek dojeżdżam z Essex. Java dev.

Podoba mi się hm.. w zasadzie wszystko, ogólnie to dzielę imigrantów w Polski na dwie grupy:
- tych którzy twierdzą, że w UK wszystko #!$%@?, dajcie mnie 5k "na renkie" i w 5 minut jestem spakowany i wracam, oraz
- tych, którzy w pewien sposób są w UK/Anglii zakochani i wolą przyjemne bezstresowe
  • Odpowiedz