Wpis z mikrobloga

1 416 - 1 = 1 415

Tytuł: Niezwyciężony
Autor: Stanisław Lem
Gatunek: Hard sci-fi, horror
★★★★★★★★

Nikt nie powiedział mi, przed moim pierwszym kontaktem z Lemem, że pisze on tak sugestywne horrory filozoficzne o podłożu sci-fi. Myślałem, zanim przystąpiłem do lektury, że jego dziełom bliżej do soft sci-fi gdzie przemyślenia filozoficzne idą w parze z sielanką fabularną, ale są tak fenomenalne, że ta nie kłuje w oczy a wręcz pasuje. Czuję się, jakbym dostał obuchem przez łeb i to nie raz, a conajmniej kilka.
Niezwyciężony to powieść o misji ratunkowo-badawczej na nieznanej planecie, na której z niewiadomego powodu tętni życie ale jedynie morskie- lądy pozostają wysuszone jak skórka od jabłka zostawiona na słońcu, sporowiatałe przez liczne kratery, wąwozy i doliny. Ekipa badawcza statku kosmicznego wychodzi na ląd w dwóch celach- główny to znalezienie zaginionego krążownika, cel poboczny zbadanie co u licha stało się z całą florą i fauną planety.
Styl Lema jest niepodrabialny. Nie miałem do czynienia z kimś, kto w tak piękny sposób włada naukowymi i fantastycznymi pojęciami w taki sposób, że czytelnik chociaż nie musi do końca rozumieć tego jak działa to czy tamto, to czuje przyjemne mrowienie na karku i impuls w umyśle, że jednak to wszystko ma sens i wystarczy ogólne pojęcie aby czerpać przyjemność całymi garściami. Jeśli ktoś czytał Zajdla to powinien spodziewać się, że wizja filozoficzna będzie przerażająca i moim zdaniem ta podana w książce zakrawa o horror- same zdarzenia są tak bardzo przesiąknięte tym gatunkiem, że czułem się jakbym czytał mistrza tego właśnie gatunku !
Słuchałem audiobooka (1 w swoim życiu ) z audioteki i ma taki klimat, gra dźwięków jest tak wspaniałą, że nie wiem jakbym mógł inaczej przeczytać to dzieło. Książka mimo wszystkich zalet ma pewne dłużyzny, zawiłe opisy tam gdzie nie są potrzebne dlatego nie dałem wyższej oceny. To dopiero początek mojej przygody z Lemem ale niewątpliwie będzie ona kontynuowana! Tym którzy czytali Niezwyciężonego polecam też Cylinder van troffa który najbardziej przypominał mi klimatem dzieło mistrza sci-fi.

#bookchallenge 6/24 #ksiazki #czytajzwykopem #wykopkindleclub #scifi #hardscifi #lem #fantastyka

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
Croudflup - 1 416 - 1 = 1 415

Tytuł: Niezwyciężony
Autor: Stanisław Lem
Gatunek: H...

źródło: comment_uaLRIwu7ba4wYZHo4nSIpt8b28OK8oJp.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Croudflup: Dla wszystkich, którzy chcą zacząć czytać, NIE CZYTAJCIE OPISU KSIĄŻKI ani na lubimyczytać, ani z tyłu książki, nigdzie.
Jest tam napisane co się stało na tej planecie, co trochę psuje zabawę

A sama książka świetna
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Croudflup: niezwyciężony to jest tak genialna książka że należy się jej ekranizacja jak psu buda marzy mi się żeby się kiedyś za to Denis Villeneuve wziął bo na pewno by materiał źródłowy potraktował z szacunkiem i nie zrobiłby z tego durnego piu piu z powiewającą hamerykańską flagą, pomarzyć zawsze można... (Teraz robi Dune i też się trochę jaram)
  • Odpowiedz
Pamiętam, że czytałem Niezwyciężonego w czasie podróży pociągiem na Krym, wtedy jeszcze ukraiński i tak jak ja jechałem w nieznane tak samo bohaterowie książki próbowali poznać świat w którym się znaleźli. Świetna książka, moja ulubiona Lema.
  • Odpowiedz
@qmox: jechałem samochodem trasę 2x po 2 h i po prostu puściłem. Sam zaczynałem niezwyciężonego rok temu ale odpadłem po 10 min bo nie mogłem tego ogarnąć. Audiobooka słucha się świetnie ale jak już się wkręcisz, tak ja miałem bo już dziś rano na łóżku dokończyłem 3 h ostatnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz