Wpis z mikrobloga

#zorin #ubuntu #debian #linux
Używał ktoś tego distro? Jakieś opinie, bolączki? Jestem daily-windows-peasant boi ale linuxa czasem po używam i teraz głównie chce czegoś do pracy.
Myslę nad centosem albo coś debian-based. Myślałem też nad archem ale nie mam siły XD
  • 20
  • Odpowiedz
@MemoryStick: Zorina testowałem dawno temu, jeszcze za czasów Gnome 2. Pamiętam, że była to przyjazna dla początkujących użytkowników dystrybucja. Teraz bazuje ona na Gnome 3, więc nie wiem jak będzie ze stabilnością.
Jeśli na Archa nie masz siły, to chyba Centos też ci nie przypadnie do gustu. A debian-based, to jest chyba już większość dystrybucji :D
  • Odpowiedz
@Alex_Krycek: Ale z Centkiem mam już jakiegoś expa i zaznajomienie więc wole jego niż archa. W archu jest za dużo zależności i łatwo coś popsuć jak nie jest się mocno into linux ;-;
Wiesz może jak jest ze sterami do nvidii?
  • Odpowiedz
@MemoryStick: w Archu jest raczej tyle samo zależności co w Centos, a o popsucie czegoś raczej nie musisz się bać. System budujesz od podstaw, więc prędzej czegoś nie będziesz w stanie skonfigurować, niż ci się zepsuje. Chyba, że przez zbyt świeże nieprzetestowane dobrze pakiety. Takie jest niestety cena za nowości na tacy ¯\_(ツ)_/¯

Wiesz może jak jest ze sterami do nvidii?

ale w którym distro?
  • Odpowiedz
@MemoryStick: Zorin bazuje na Ubuntu, więc nie powinno to być nic trudnego. Pewnie ma jakiś własny menadżer instalacji sterowników GPU, a jak nie to przez menadżer pakietów.
W którym momencie uruchomiania ci się Antegros zapętla?
  • Odpowiedz
@Piesa: na początku chciałem właśnie Manjaro ale nie mogłem rozpocząć instalacji. Próbowałem chyba 3 rożnych pendrive i unetbootina oraz Rufusa. Z każdym razem włączał się tryb grub-rescue. Antergos poszedł od razu ¯\_(ツ)_/¯

@Alex_Krycek: zaraz po wyborze w Grubie.
  • Odpowiedz
zaraz po wyborze w Grubie.

@MemoryStick: no to GRUBO! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jedyne wyjście jakie widzę, to zalogowanie się przez chroot do tego systemu i instalacja starszej wersji kernela. Ale nie wiem, czy będziesz chciał się w to bawić.

Próbowałem chyba 3 rożnych pendrive i unetbootina oraz Rufusa. Z każdym razem włączał się tryb grub-rescue.

Co ty masz za kompa, że ci tak nie lubi
  • Odpowiedz
@Alex_Krycek: no właśnie zablokowałem update kernela żeby xorg.conf się nie rozwalił (stery nvidii podobno bardzo się nie lubią z updatem kernela).

Kompa jakiegoś egzotycznego nie mam xD Intel Xeon 1230v3, gtx770, asrock h97pro4 więc nie wiem skąd to jest. Ale ja od zawsze miałem jakieś problemy z pingwinem kiedy innym wszystko działało od strzała xD Napęd mam ale płyt niestety nie xD
W każdym razie raczej zdecyduje się na zorina
  • Odpowiedz
no właśnie zablokowałem update kernela żeby xorg.conf się nie rozwalił (stery nvidii podobno bardzo się nie lubią z updatem kernela).

@MemoryStick: no to jedyne wyjście, to downgrade całego systemu przez chroot, ale to już chyba nie warto truchła ruszać

Napęd mam ale płyt niestety nie
  • Odpowiedz
no to jedyne wyjście, to downgrade całego systemu przez chroot, ale to już chyba nie warto truchła ruszać

@Alex_Krycek: nawet mi sie nie chcę.. XD

Mamy zupełnie inne gusta :)

Znaczy się, nie miałem tu na myśli tylko wyglądu ale samego konceptu tego distro ale nie ukrywam, że wygląd też mnie zaciekawił :D
  • Odpowiedz
@Alex_Krycek:

The distribution's ultimate goal is to provide a Linux alternative to Windows and let Windows users enjoy all the features of Linux without complications.

Zorin OS is an Ubuntu-based Linux distribution designed especially for newcomers to Linux.

Głównie to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MemoryStick: o, ciekawa sytuacja :) Jeśli ci Zorin nie przypadnie do gustu, to polecam też Linux Mint z Mate. To chyba najprostsze distro dla początkującego usera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
btw co to za praca, że musiałeś używać Centosa w CLI? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz