Mam pytanie co do retinues bo nie widziałem tu żadnych dyskusji na ten temat. Na forum Paradoxu i Reddicie wyczytałem że ogólnie Pike Infantry jest najlepsza dlatego Defence Retinue jest najlepsza chyba że ktoś kulturowo ma dostęp do Pike retinue albo Schiltron retinue to tych brać. I na dowód jeden koleś pokazał że 7,5k czystych Pike wygrało z 35k armią.
Ale moje pytanie brzmi: Czy warto mieszać Pike Infantry z Heavy Infantry? Bo czytałem że nie warto bo tam słabo ze sobą współgrają i Combat Tactics się j---e. Bo ogólnie moje Retinue obecnie to 2x Cavalry i 2x Defence. Zmniejszył mi się niestety Retinue cap więc mam zamiar wywalić 1x Defence i wsadzić tam 1x Free Warrior (bo gram w Afryce) dla liczebności żeby zniechęcić wasalów do buntu ( ͡°͜ʖ͡°) Ostatecznie chciałbym mieć 2x Cavalry, 2x Defence, 2x Shock (gdzie właśnie jest HI) i być może zostawić ten 1x Free Warrior dla liczebności i dlatego że Light Infantry dobrze współgra z Light Cavalry. A potem jak to osiągnę to pakować resztę tylko w Defence. Ale pytanie czy warto robić Shock retinue skoro tam jest HI, a ich podobno nie powinno się łączyć z Pike. Może lepiej olać Shock i po prostu w opór pakować Defence?
I wiem że sporo postuję, jeśli kogoś w------m to przepraszam, ale chcę uzyskać jak najwięcej informacji na temat CK2 żeby dobrze grać, a przy okazji porównam sobie angielskie porady z polskimi. #ck2 #retinues
@CralencSeedorf: Też bym chciał mieć pełno konnicy ale po pierwsze sama konnica w Afryce trochę nie pasuje, a po drugie jedno Cavalry retinue nie dość że zabiera 900 retinue cap to jeszcze kosztuje najwięcej i w sformowaniu i w odnowieniu strat i w utrzymaniu ze wszystkich Generic retinues więc myślę że 2 stacki wystarczą.
@MshL: Tak, oprócz Tribal retinues bo te go nie wymagają ale są słabe w c--j. LoR to bardzo tani dodatek więc bierz go jak najszybciej jak nie masz, nawet bez promocji. Nie wyobrażam sobie grania bez retinues.
Ale moje pytanie brzmi: Czy warto mieszać Pike Infantry z Heavy Infantry? Bo czytałem że nie warto bo tam słabo ze sobą współgrają i Combat Tactics się j---e. Bo ogólnie moje Retinue obecnie to 2x Cavalry i 2x Defence. Zmniejszył mi się niestety Retinue cap więc mam zamiar wywalić 1x Defence i wsadzić tam 1x Free Warrior (bo gram w Afryce) dla liczebności żeby zniechęcić wasalów do buntu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ostatecznie chciałbym mieć 2x Cavalry, 2x Defence, 2x Shock (gdzie właśnie jest HI) i być może zostawić ten 1x Free Warrior dla liczebności i dlatego że Light Infantry dobrze współgra z Light Cavalry. A potem jak to osiągnę to pakować resztę tylko w Defence. Ale pytanie czy warto robić Shock retinue skoro tam jest HI, a ich podobno nie powinno się łączyć z Pike. Może lepiej olać Shock i po prostu w opór pakować Defence?
I wiem że sporo postuję, jeśli kogoś w------m to przepraszam, ale chcę uzyskać jak najwięcej informacji na temat CK2 żeby dobrze grać, a przy okazji porównam sobie angielskie porady z polskimi.
#ck2 #retinues
musisz uważać żeby nie spełnić wymagań jakichś mało opłacalnych taktyk
ogólnie retinues powinni być bardziej urozmaiceni, bo w większości przypadków wybiera się to samo