Wpis z mikrobloga

Czy ktoś tu używa czytnika e-booków? Jesteście w stanie polecić jakiś najlepiej imitujący prawdziwą książkę? Czy czytanie na takim czytniku przed snem może mieć taki wpływ na jego zaburzenia jak patrzenie na ekran smartfona lub tableta?

#pytaniedoeksperta #czytnikebook #kindle
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MMARS: O gustach właśnie się dyskutuje, bo inaczej o czym dyskutować, jeśli obie strony się zgadzają? XD

Widocznie ci się nie spodobała, bo podążasz za trendami.
  • Odpowiedz
@MMARS: oczywiscie, ale ty sugerujesz ze ludzie czytniki kupuja podazajac za moda, gdzie ewidentnie maja one szereg zalet. Odczucia z samego czytania sa jak najbardziej subiektywne, wiec tu nie ma o czym rozmawiac, ale jestem ciekaw czy miales okazje korzystac z takiego urzadzenia?
  • Odpowiedz
@boiledturtle: Jakbyś przeczytał wszystkie wpisy w tym wątku to byś wiedział.

Denerwuje mnie (nie chcę używać mniej uprzejmych słów), kiedy ktoś czuje się lepszy, bo on czyta na czytniku.
  • Odpowiedz
@MMARS: a czy ktos tu ma sie za lepszego, bo czyta na czytnikach? Po prostu prawie kazdy sobie chwali, bo to bardzo praktyczne urzadzenie. To Ty tutaj negujesz czytniki w sumie nie podajac sensownych powodow i umniejszajac ludziom, ktorzy je wola.
  • Odpowiedz
@boiledturtle: Ja pierdziele, przytoczyłem ci argumenty. Dodam jeszcze, że lubię spać z książką. xD

Nie pasują ci moje argumenty. Nic na to nie poradzę.

W całej tej dyskusji chodzi mniej więcej o to "jestem zajebisty, bo mam czytnik do książek. Nie ważne, że przeczytałem w ostatnim roku jedną książkę. Natomiast X, który przeczytał 100 papierowych fajnych książek to jest zacofany".

Czytaj jak chcesz i co chcesz i pozwól to robić
  • Odpowiedz
7@Cyfranek: dzięki za informację, wartościowy wpis, gdybyś jeszcze był uprzejmy doprecyzować, czy te czytniki z ekranem imitującym papier można czytać w ciemnościach, bez zewnętrznego oświetlenia?
  • Odpowiedz
@Asarhaddon: Można czytać w ciemności na tych czytnikach, które mają wbudowane oświetlenie. Niektóre modele PocketBooka, Kobo czy Tolino mają też regulowaną temperaturę barwową tego oświetlenia - Ty decydujesz czy więcej niebieskiego czy żółtego światła chcesz mieć.

Jeśli wbudowanego oświetlenia używać nie chcesz, wyłączasz go i masz ekran bliski do papierowej książki. Wtedy trzeba oczywiście korzystać przy czytaniu ze światła zewnętrznego (ja wolę mieć lampkę przy łóżku).
  • Odpowiedz
@Asarhaddon: Bardziej chodzi mi o czytanie w świetle nienaturalnym oraz lekko przygaszonym. Ja czytając wieczorami gdzie jest ciemno na zewnątrz, mam zapaloną lampkę nocną i czytnik daje radę. Oczy mi się nie meczą, ale wiadomo, to jest bardzo indywidualna kwestia i każde oko reaguje inaczej, ale pod tym względem czytnik mi akurat bardzo odpowiada
  • Odpowiedz