Wpis z mikrobloga

@PfefferWerfer o kurcze aż mnie to zaciekawiło :D i takie rzeczy przechodzą bez problemu? To jakbym dopisał sobie np coś w stylu gastronomia i bym robił pierogi na zamówienie to jedzenie do domu mogę też na fakturę brać ?:p
@jaketu: Jakbyś dopisał gastronomię to możesz na fakturę wziąć stolnicę, mąkę i cebulkę do zasmażki. Chyba źle to zrozumiałeś - możesz brać w koszty rzeczy które pozwolą ci świadczyć usługi innym, a nie rzeczy które sam skonsumujesz.

@Marcelele: Każdy koszt poniesiony przez firmę musi wykazać, że był niezbędny do uzyskania przychodu firmy - oznacza to że dobrze jest wystawić kilka faktur na tę działalność.
Każdy koszt poniesiony przez firmę musi wykazać, że był niezbędny do uzyskania przychodu firmy

@PfefferWerfer: Nie każdy, wykazać że dany zakup był kosztem uzyskania przychodu musisz dopiero wtedy jak poprosi o to urząd skarbowy.
To jakbym dopisał sobie np coś w stylu gastronomia i bym robił pierogi na zamówienie to jedzenie do domu mogę też na fakturę brać ?:p

@jaketu: Do działalności gastronomicznej będzie pewnie jeszcze potrzebne dodatkowe zezwolenie z sanepidu
bym robił pierogi na zamówienie to jedzenie do domu mogę też na fakturę brać ?

@jaketu: średnio się to opłaca, bo w tym przypadku musiałbyś fakturować sprzedaż tych pierogów na więcej niż wydałeś np: na mąkę na te pierogi. Inne rozwiązanie to sytuacja, gdy np: sprzedajesz garnki w ramach sprzedaży bezpośredniej, wtedy możesz co jakiś czas kupić trochę żarcia na fakturę, bo miałeś "prezentację garnków u klienta" i potrzebowałeś.
Ale moim
@mirasKo-Kalwario: nigdy tego nie rozumiałem właśnie xD muszę wydać żeby koszty były - jesteś do przodu na wartości nabytej, od której i tak w przypadku sprzedaży oddajesz podatek VAT. No ale ile można tych kompów i telefonów kupować
@mirasKo-Kalwario: @wafel93: Kupuję rzeczy, które mi się przydadzą więc odliczam 23% VATu i 19% dochodowego. W efekcie sprężarka zamiast 5k kosztuje mnie 3300. Gdybym nie zrobił kosztów wtedy gdy mam z czego odliczać to kosztowałaby mnie 4k bo nie obniżyłbym dochodowego.

Kupno rzeczy niepotrzebnych to domena ludzi niekumatych.
@mirasKo-Kalwario: Sprezarka jest tutaj ta rzeczą którą odliczam (przykład). Gdybym ją kupił "bez odliczenia" to musiałbym wysłać 700 złotych do US jako dochodowy, a za sprężarkę zapłacić cenę netto. Natomiast jeśli ją wrzucę w koszty to zamiast wysłać te 700 zł do US to zainwestuję je w coś.

Nie mam nic i płacę podatek dochodowy vs. Mam coś i nie płacę podatku dochodowego. Podatki uznajemy za pieniądze stracone i nie rozważamy
@PfefferWerfer: no ale tak czy siak płacisz dochodowy, odliczasz od dochodoweg 950 zł bo 19% z 5000 to 950 i płacisz za sprężarkę 4050 - no i jeszcze vat odliczasz więc wychodzi taniej - nie ma tu znaczenia czy kupiłeś wcześniej telefon i komputer (bez ich zakupu sprężarka też kosztuje cię 4050)