Wpis z mikrobloga

Podróżnicy w czasie.

Czy ktoś jest w domu? Odpowiedź najczęściej brzmi, nie zawsze, a szczerze mówiąc nie wystarczająco często.
Naszym prawdziwym domem jest teraźniejszość i Mindfulness pomaga nam dłużej w nim przebywać. Nie ma nic złego gdy nasz umysł drzemie w przeszłości- to źródło wspaniałych wspomnień i emocjonalnego wsparcia, czasem jednak wpędza nas w poczucie winy i resentyment. Rozmyślania o przyszłości mogą dodać optymizmu, determinacji i ambicji, jednak to one są głównym źródłem naszych lęków.

Przeszłość potrafi być dla nas więzieniem winy lub wstydu, albo obojga razem. Przebywanie w teraźniejszości, będąc dla siebie wyrozumiałym pomaga zdobyć nam klucz dzięki któremu wydostaniemy się z niewoli.
Przykłady winy która nas więzi:
- bycie złym synem, córką, rodzicem, partnerem
- bycie samolubnym
- nie dawanie rady
- nieumiejętność osiągnięcia sukcesu

Przykłady wstydu który nas więzi:
- odniesienie porażki
- nieumiejętność w kontrolowaniu emocji
- bycie nieodpowiedzialnym
- nieudane bycie "normalnym"
- nieumiejętność w odnalezieniu się wśród innych

Kwestionariusz poniżej pozwala nam odkryć tendencje naszego umysłu, gdzie najczęściej pomieszkuje i jak to mądrze zbalansować.

1. Umysł w przeszłości:
- jak często wracasz w myślach do wydarzeń z przeszłości?
- czy są jakieś wydarzenia z przeszłości które wciąż Cię niepokoją?
- ile nerwów wzbudza w Tobie myślenie o przeszłości?
- ile nerwów wzbudza w Tobie wspominanie słów które o Tobie ktoś powiedział lub rzeczy które Tobie zrobił?

2. Umysł w przyszłości:
- jak często rozmyślasz o przyszłych przyjemnościach, wyobrażając sobie jakie będą?
- ile zaplanowanych wydarzeń wzbudza w Tobie lęk?
- jak pozytywnie wpływa na Ciebie rozmyślanie o przyjemnych eventach które dopiero masz doswiadczyć?
- jak negatywne odczucia miewasz przy rozmyślaniu o nieprzyjemnych wydarzeniach które mają się odbyć?

3. Umysł w teraźniejszości:
- czy myślisz, że jesteś dobrym obserwatorem? szybko wyłapujesz zmiany w sąsiedztwie itp
- jak ocenisz swoją umiejętność koncentracji?
- jak często twój umysł błądzi gdy próbujesz skoncentrować się na słuchaniu muzyki/oglądaniu serialu?
- jak często wybierasz spacer po polu/lesie by posłuchać i pooglądać naturę zamiast rozmowy ze znajomym czy rozmyślaniu o różnych rzeczach?

Czy odwiedzałeś już "teraz i tu":
- jak często doświadczasz bycia tak zaabsorbowanym, że nie odczuwasz i nie zwracasz uwagi na upływający czas?
- jak często zauważasz zmiany w miejscach które regularnie odwiedzasz np nowy sklep, nowy kolor budynku?
- gdy słuchasz ciekawego przemówienia, audycji radiowej, jaki procent słów przetwarzasz?

Notatki z książki "Practical mindfulness A step-by-step guide"

#mindfulness #rozwojosobisty #medytacja #czytajzwykopem
dioxyna - Podróżnicy w czasie.

Czy ktoś jest w domu? Odpowiedź najczęściej brzmi, ...

źródło: comment_9kwT0A7Nd2Ln7qs5iKaX02XQwTzzE87z.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dioxyna: mnie zastanawia, ile osób po lekturze takich książek rzeczywiście, w sposób trwały, zmieniło swoje życie, nawyki. Sadze, ze nieporównywalnie mniej niż liczba osob, które przeczytały, może na chwilę się zadumały nad treścią, a później wróciły do szarej codzienności. Do takich zmian potrzebny jest bardzo silny bodziec, ale książka nim nie jest. Wiem, ze mindfulness ma jakieś tam ugruntowanie w psychologii, ale przypomina mi to nieco coaching.
  • Odpowiedz
@JulienSorel: To wszystko zależy od człowieka, na jakim etapie jest, czego potrzebuje, co do niego przemawia. Tak samo każdy inaczej zinterpretuje film, obraz, książkę, wyciągnie z niej to czego w danym momencie potrzebuje. Ja tak zawsze do książek pochodziłam. A tak naprawdę to nie książka ma tu być przyczyną zmian, a medytacja. Myślę, że lepiej się zmieniać po trochu a skutecznie niż podejmować nagłe próby zmiany wszystkiego, bo to prawie
  • Odpowiedz