Wpis z mikrobloga

Mam zagwozdkę. W jaki sposób mapy google obliczają przybliżony czas podróży?
1. Czas średni podróży aut jadących daną trasą?
2. Na podstawie określonej prędkości na danej drodze?

Pierwszy punkt jest trochę słaby moim zdaniem, ponieważ miejscowe osoby jeżdżą na danym odcinku powyżej średniej i na pewno poza granicami przepisów ;)

#googlemaps #google #mapygoogle #motoryzacja
  • 9
@Caishen: określona prędkość. Odnoszę wrażenie, że jest to maksymalna prędkość dopuszczalna dla drogi i w ogóle nie uwzględniająca "średnich czasów przejazdu", czy odpoczynków. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się to sprawdzało na dłuższych trasach.
@Caishen mnie się wydaje, że to wyciąga mniej więcej średnią, na bazie wszystkich aut aktualnie jadących daną trasą (na podstawie lokalizacji telefonów)
@Caishen: z mojego doświadczenia: dozwolona prędkość plus aktualne korki, plus "korki zazwyczaj w ten dzień o tej godzinie na tej trasie". Często jeżdżę z mapsami i nie problem przyjechać parę-paręnaście minut szybciej niż oszacowała. Później mi się nie zdarza. Zauważ, że jak wynawigujesz na kompie i wskażesz że wyjeżdzasz jutro o 9:00 to da zakres czasu o dużej rozpiętości ale zawsze jestem mocno bliżej tego dolnego. Co ciekawe, ta funkcja nie
@deryt: korki uwzględnia jako "punktowe opóźnienie". Po prostu na pewnym punkcie/odcinku dodaje Ci na sztywno +10 minut.
Średnie czasu przejazdu tylko w aglomeracjach. Tak jak mówiłem, na dłuższych trasach tego w ogóle nie ma i się nie sprawdza.