Wpis z mikrobloga

#pytanie #it #projectmanager #pracbaza

Drogi Mirki!

Jest to mój pierwszy post tutaj ale już nie wiem do kogo się zwrócić.

Muszę zrobić coś ze swoim życiem, a konkretnie z pracą. Skończyłem studia humanistyczne więc guzik warte jeśli nie chcę pracować w zawodzie. Zweryfikowałem też swoje predyspozycje poprzez pracę. TO NIE DLA MNIE.

Jednocześnie postanowiłem, że chcę rozpocząć działać w IT. Co sądzicie o poczatku poprzez aplikacje na stanowiska typu junior project manager? albo może powinien zrobić kursy/certyfikaty na scrum mastera itp? Myślałem o project managemencie. Czy to dobry kierunek? A może polecacie coś innego dla osoby zaczynającej od zera? Powiedzcie proszę jaka rola konkretnie mogłaby być dobra dla takiej osoby jak ja.

Mirki, bardzo na Was liczę!
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bobikson: To raczej nie zadziała. Nawet jeśli będziesz dobry w ogólnym pojęciu zarządzania ludzmi. Jak chcesz zarządzac zespołem programistów, adminów itp. nie mając pojecia o tym co się dzieje, jakie sa konsekwencje tego i jakie będa efekty podjętych przez Ciebie decyzji ?

Wiesz jaki moze być efekt harcodowania danych w kodzie, wycieku pamięci ?

Czy wiesz jaki może być efekt mitycznych testów na produkcji
  • Odpowiedz
@Bobikson: Jeśli chcesz iśc do IT tylko daltego że słyszałeśże jest tam dobra kasa, jest to modne a znajomi będą cie podziwiac to daj sobie spokoj. jeśli nie masz o niczym pojęcia w It tzn ze temat cie nie interesuje. Jest w ogłoszeniach też mnustwo innych opcji. A prace w IT bedziesz musial zaczać od podstaw ostro przez lata ryjac beton zanim sie wybijesz.

Może zostań pilotem ? To taki
  • Odpowiedz
Napisałem w jakiej jestem sytuacji i naprawdę chciałbym się rozwinąć w tym temacie. Czy coś z tego wyjdzie, zobaczymy. Jednak ciężko mi ocenić w jakiej roli mógłbym się sprawdzić
  • Odpowiedz
@Bobikson: te humanista a zapytanie umiesz złożyć i wpisać w google? np. "humanista w IT"? https://nofluffjobs.com/blog/humanista-w-it/

jak ty chcesz czymkolwiek zarządzać i gdzieś dojść jak potrzebujesz żeby ci pod nos takie podstawy podsunąć.

Chyba że oczekujesz że na mirko magicznie ktoś zacznie tworzyć wielkie analizy. To wszystko było już omawiane tysiące razy (patrz artykuły w google).
  • Odpowiedz
@Bobikson: Interesujesz się tym jak działają aplikacje? Wiesz jak zbudowana jest strona internetowa, wiesz z jakich elementów składa się komputer? Wiesz co to agile? Story points? Wiesz co to jest backend, frontend?
  • Odpowiedz
@Bobikson Nie słuchaj Mirków, którzy Ci mówią, że musisz mieć jakąś specjalistyczną wiedzę jako PM, bo to bzdura. Warto mieć podstawową wiedzę o IT, mieć ogólne pojęcie o procesach wytwarzania oprogramowania i znać pewne pojęcia, żeby móc się dogadać z zespołem. Takie technikalia jak wycieki pamięci, hardkodowanie danych itp. to domena programistów. PM powinien mieć głównie umiejętności miękkie. Jak najbardziej warto iść w tym kierunku. Poszukaj jakichś informacji w Internecie na
  • Odpowiedz
@grayjedi: dzięki za poważne podejście do mojego pytania, a nie wyśmianie ;) A powiedz co powinienem zrobić żeby w oczach potencjalnego pracodawcy udowodnic ,że jakąś wiedze posiadam? jakies certyfikaty, szkolenia konkretne?
  • Odpowiedz
@Bobikson Sam jestem w trakcie przebranżowienia z administratora systemów na programistę. Nie mam wiedzy o rekrutacji na PM, ale myślę, że tak jak na każde inne stanowisko musisz udowodnić, że posiadasz wymagane kwalifikacje. Certyfikat to nic innego jak dowód posiadania określonych kompetencji. Ogólnie certyfikaty fajnie jak się ma, ale nie są niezbędne.
  • Odpowiedz
@Bobikson: Szczerze to nie, czytałem scrum and xp from the trenches ale nie powiedziałbym, żeby to było coś, co wpłynęło na mój rozwój. Tak naprawdę pracy uczysz się w pracy, imo powinieneś uderzać do jakichś małych software house'ów i ćwiczyć przede wszystkim skille interpersonalne, bo głównym zadaniem PMa bez zaplecza technicznego jest odkrywanie potrzeb klienta i jak najdokładniejsze doprecyzowywanie ich, tak, aby develperzy mogli zaproponować mu odpowiednie rozwiązanie techniczne. O,
  • Odpowiedz