Izvor Cetine - bardzo ładne miejsce w Chorwacji. Znajduje się tutaj: 43.976918N, 16.430049E
Rzeka Cetine ma swoje źródło w tak zwanym wywierzysku (lub reokrenie - typ bardzo wydajnego źródła krasowego). Otwór na zdjęciu z informacji znalezionych w necie jest głębszy niż 150 meterów i przypomina pieróg #heheszki xD Doswiadczenie organoleptyczne wykazało, że wypływająca woda jest bardzo zimna. Z tego co potem czytałem to miała około 10 stopni.
Dla mnie to miejsce przebiło Albańskie Blue Eye lub Савино око w Czarnogórze. No i największy plus, było okrągłe ZERO turystów :D
@DMMotoAdventures chyba to widziałem jak z okolic Teogiru jechałem wchodzić na Dinarę. Znajomy prowadził i zatrzymaliśmy się przy takim błękitnym oczku. To musiało być to.
@enjoi: Aktualnie staram się przerabiać filmiki (na YT zawsze jest link do trasy w opisie) + dziewczyna robi opisy na stronce. Ale dopiero udało mi się zrobić filmik z 2 dni: 1) z Wrocka do Austrii, 2) z Austrii do campingu na granicy Chorwackiej. A opis z pierwszego dnia jest na ukńczeniu. To oczko było z 4 dnia :)
@enjoi: W Austrii i Czechach unikałem autostrad. Generalnie tu i tu są naklejane winiety ale nie wiem jak to działa na motocykle. W Chorwacji chcieliśmy nadgonić do wybrzeża i cisnęliśmy autostradą. Masz tam bramki, drukujesz bilet i płacisz jak zjeżdżasz. Ja placiłem w eurasach, WYDAJE MI SIĘ, że kartą też była opcja, ale ręki nie dam.
@DMMotoAdventures: Uwielbiam to miejsce. moje zdjęcie sprzed 2 lat. Rok temu byłem na moto i końcem kwietnia nocą było 4°C. Tam potrafi być -30°C w zimie i +40°C w lecie. (usunąłem w photoshopie ceglane budy na brzegu, bo szpeciły zdjęcie)
Rzeka Cetine ma swoje źródło w tak zwanym wywierzysku (lub reokrenie - typ bardzo wydajnego źródła krasowego). Otwór na zdjęciu z informacji znalezionych w necie jest głębszy niż 150 meterów i przypomina pieróg #heheszki xD
Doswiadczenie organoleptyczne wykazało, że wypływająca woda jest bardzo zimna. Z tego co potem czytałem to miała około 10 stopni.
Dla mnie to miejsce przebiło Albańskie Blue Eye lub Савино око w Czarnogórze. No i największy plus, było okrągłe ZERO turystów :D
#dmmotoadventuresontheroad - fotki z podróży motocyklwoych, postaram się wrzucać regularnie :)
Jest też instagram jakby ktoś chciał: https://www.instagram.com/dmmotoadventures/ :)
#motocykle #podroze #podrozujzwykopem #drony #ciekawostki #turystyka