Wpis z mikrobloga

@cryptoqueen_pl: boty to nie jest HFT,
taki trading wymaga specjalnych łączy do serwera giełdy, w większość są to łącza radiowie bo są one szybsze od światła w kablu, które idzie czasem dłuższą trasą, w NY dachy, balkony blisko giełdy są wynajmowane traderom, zeby mogli umieszczać tam swoje anteny,
część giełd z tym walczy wprowadzając taką samą długość kabla w obrębie budynku giełdy dla każdego brokera
ale na trasę do budynku nie mają już wpływu,

HFT to zupełnie inne strategie gry, np. obserwacja dużych zleceń, które wchodzą na jedną giełdę i wykup tych aktywów na drugiej w celu odsprzedaży, bo duże zlecenia nie zostanie zrealizowane na jednej giełdzie tylko jest dzielone i leci
  • Odpowiedz
@atari_XE:

w większość są to łącza radiowie bo są one szybsze od światła w kablu,

Ale #!$%@? z fizyki to Ty nie rób. Mogę się zgodzić, że łącza radiowe są lepsze od łącz światłowodowych bo biegną krótszą trasą ale nie, że łącze radiowe jest szybsze od światła :D
  • Odpowiedz
@WhiskeyIHaze przecież wyraźnie napisałem że chodzi o odległości, światłowód idzie tak jak teren, warunki zabudowy itd pozwala a mikrofala może przelecieć z londynu do Holandi bez przeszkód
I tak właśnie łączy sie Frankfurt z Londynem wieża stojąca w holandii
  • Odpowiedz
@atari_XE: ale to jak je napisałeś wskazuje, że łącza radiowe są szybsze od światła. Czepiam się po prostu trochę Twojego stylu pisania.
Tak jak w tej odpowiedzi:

londynu do Holandia

jedna nazwa z małej druga z dużej ale już źle odmieniona. takie trochę #heheszki
  • Odpowiedz
zwykły bot uruchomiony na komputerze tradera, działa z tym samym czasem reakcji jak trader, ja używałem jakiś czas Gekko, fajny bot opensource

@atari_XE: Moze dlatego ze jest napisany w javascript? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@cryptoqueen_pl: Napisalem swego czasu bota do arbitrazu ktory dzialal na bittrex ale im krypto mialy wieksza popularnosc tym trudniej bylo wykonac transakcje na czas.
  • Odpowiedz
@atari_XE: Zwyczajnie. Bittrex ma tez rynek w ETH. I wyceny krypto w ETH czesto odbiegaly od tych w BTC dopoki wiecej osob nie zabralo sie za arbitraz.
Gdybys uwazniej przyjrzal sie takim gieldom to zauwwzylbys ze P&D byl tylko na tych krypto ktore nie byly wyceniane w ETH bo inaczej robiono arbitraz i cena natychmiast sie wyrownywala.
  • Odpowiedz