Aktywne Wpisy
Bavarczyk +27
giga_jablecznik +101
#facebookcontent #heheszki
Dołączyłem do grupy Zielarki, Szeptuchy, Wiedźmy, Wiedźmini na fb i świetnie się bawię
Dołączyłem do grupy Zielarki, Szeptuchy, Wiedźmy, Wiedźmini na fb i świetnie się bawię
Cześć,
Potrzebuję zrobić przekładnię około 1:50 (min 1:40, max 1:100) na kołach zębatych lub ślimakowych. Im więcej zębów miałaby przekładnia tym lepiej. Przekładnia napędowa musi pracować w dwie strony.
Przekopałem trochę Internetu i niestety większość trybów jest z aluminium, a wolałbym tańszą alternatywę kółek z tworzywa sztucznego.
Duży tryb powinien mieć otwór min 16 max 24 mm średnicy (ja się dopasuję z wałkiem), natomiast małe tryby pod osie silniczków 3,2 mm.
Gdzie szukać odpowiednich rozwiązań? Może powinienem zastosować dodatkowe tryby żeby zrobić redukcję "na dwa razy"? Głównym problemem jest znalezienie tego dużego koła.
Na aliexpress prędzej znajdę przekładnię pasową, jednak nie jest to optymalne rozwiązanie.
Przekładnia ma być do kierowcy komputerowej. Duże koło będzie spoczywać na osi kierownicy, a małe koła na osiach silników odpowiadających za force feedback.
@KokiX: filament do drukarki 3d sprzedaje się na kilogramy, dobry jakościowo filament ABS od Devil Design to koszt około 80 zł za 1kg rolkę