Aktywne Wpisy
b_oski +7
Dawniej myślałem, iż 150 KM to wystarczająca moc. 200 KM to już bardzo dużo. A jak znajomy kupił sobie 400-konny samochód, to myślałem, że ja bym się nim r------ł o pierwszą latarnię.
Dziś wsiadając do 150-konnego samochodu mam wrażenie, że chyba nie ma kompresji, bo to nie jedzie. Jaka jest optymalna moc na daily, ale tak, żeby nie brakło po roku jeżdżenia?
#samochody #motoryzacja #pytaniedoeksperta
Dziś wsiadając do 150-konnego samochodu mam wrażenie, że chyba nie ma kompresji, bo to nie jedzie. Jaka jest optymalna moc na daily, ale tak, żeby nie brakło po roku jeżdżenia?
#samochody #motoryzacja #pytaniedoeksperta
pq18 +321
Windows (oczywiście) nie radzi sobie out of the box z wyświetleniem preview RAWów w formacie CR2 (5Dmk4).
Windows Photo viewer mówi "Zainstaluj dodatkowe kodery/dekodery aby pracować nad tym plikiem".
I klikalny button "pobierz kodery-dekodery ze sklepu Microsoft".
Brzmi obiecująco - otworzył MS Store na aplikacji "Raw Image Extension (Beta)".
Wielki przycisk "Zainstaluj" - klikam, nie dzieje się nic. Po chwili wykminiłem, że to pewnie dlatego, że nie jestem zalogowany na konto Microsoft. Po zalogowaniu rzeczywiście guzior zaczyna działać - pozwala mi wybrać z listy na których swoich komputerach chcę to zainstalować. Wybieram, klikam dalej, nie dzieje się nic.
Okazuje się, że ten programik wymaga Windowsa 10 w wersji Insider Preview, której jeszcze nie ma na rynku. Jest nawet zakładka "wymagania systemowe", która w miarę szczegółowo informuje jaką wersję systemu mam, a jaka jest wymagana. Obok przycisk "Aktualizuj", no to świetnie, klikam, i... otwiera się przegląrka na stronie "https://www.microsoft.com/getwindowsinsider", i wyświetla "We are sorry, the page you requested cannot be found.".
Kekrosoft.
Canon też niezbyt pomocny - ostatnie kodeki wypuścił do Mk3. Ma ktoś pomysł jak umożliwić Windowsowi preview zdjęć?