Wpis z mikrobloga

Dawniej myślałem, iż 150 KM to wystarczająca moc. 200 KM to już bardzo dużo. A jak znajomy kupił sobie 400-konny samochód, to myślałem, że ja bym się nim r------ł o pierwszą latarnię.

Dziś wsiadając do 150-konnego samochodu mam wrażenie, że chyba nie ma kompresji, bo to nie jedzie. Jaka jest optymalna moc na daily, ale tak, żeby nie brakło po roku jeżdżenia?

#samochody #motoryzacja #pytaniedoeksperta
b_oski - Dawniej myślałem, iż 150 KM to wystarczająca moc. 200 KM to już bardzo dużo....

źródło: P90416678-the-all-new-bmw-m3-competition-sedan-with-m-xdrive-04-2021-2249px

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b_oski: do każdej mocy sie przyzwyczaisz, jak przesiadłem się do ~260KM daily to przez pierwsze dwa dni "jechało" to jakoś fajnie, potem szybko pedał gazu opierał się o podłogę i nie robiło to jakiegoś wrażenia. A jakie jest teraz optimum mocy? Zależy od masy samochodu, fajnie jakby robiło 7.5-8s do 100, więc dla małego lekkiego samochodu pewnie wystarczy 150-180KM w aktualnej erze silników turbo i szybkich automatów, większe cięższe auta
  • Odpowiedz
  • 0
Mocy nie da się określić bo to zależy od masy auta jak się będzie ruszać.

@trololo55: Raczej sedan, więc można liczyć 1,5t dla uproszczenia.
  • Odpowiedz
do każdej mocy sie przyzwyczaisz

@Philosohero: nieprawda, ja do 517KM się od 3 lat nie mogę przyzwyczaić, ja pierwszy odpuszczam, nie auto. Fakt, że nie jeżdżę nim na daily ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dodatkowo jak masz więcej mocy to najczęściej nie naciskasz pedału gazu na maxa, bo nie musisz i nie masz gdzie
  • Odpowiedz
@b_oski: miałem octavie III, 1.4t, miała 8sek /100. Było aż nadto. Pewnie da się przeliczyć konie mech/kilogramy, ale po co. Dla mnie 8 sek. w manualu było super, teraz mam 9.5 w dsg i jest podobnie. Nie namacham się, skrzynia sama zmieni w odp. momencie.
  • Odpowiedz
@b_oski: takie okolice mocy współczesnych hothatchy to jest sweetspot dla mnie. Czyli zgaduję, że przy G20 nawet 320i byłoby już spoko. 330 już bankowo.
Choć aktualnie na daily zrobiłem eksperyment w postaci auta w cenie roweru i też w sumie do aglomeracyjnej jazdy w zakresach 0-100 bez problemu nadążam za ruchem, a to ma 70KM.
  • Odpowiedz
@b_oski: Jak dla mnie lepiej mieć 190 koni w passacie/octavii/leonie 2.0tsi dsg niż w bmw x5 mieć 2.0 biturbo diesel 231 km..bo to byk. Stara ibiza w gnoju 160km by go objechała..wszytsko zależy od masy i wielkości a nie samej mocy.
  • Odpowiedz
Jaka jest optymalna moc na daily, ale tak, żeby nie brakło po roku jeżdżenia?

@b_oski: 60 KM z silnika 1.0 Skody Fabii. Tylko trzeba jeździć w mieście przepisowo, a na autostradzie max 115 km/h ¯\(ツ)/¯
Przynajmniej tak twierdził pewien Adam ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
poniżej 6s do setki jest ok na daily

@trololo55: ...a tymczasem mało kto kiedykolwiek w codziennej jeździe korzysta choćby i z 9s do setki. Więc trochę p--------o.
  • Odpowiedz
a tymczasem mało kto kiedykolwiek w codziennej jeździe korzysta choćby i z 9s do setki

@bidzej: chyba ty, ja mam obecnie 5,5 na papierze i mi się dobrze jeździ, nie muszę cisnąć na maxa, zapas mocy jest, zawsze wiem, że jak muszę ruszyć pierwszy to mogę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz