Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
#japonia #gotowanie #sushi

Składniki:
- 1 szklanka bialego ryżu
- 1 łyżka soli
- 3 szklanki wody
- 1 puszka szynki konserwowej z galaretka
- 3 kostki rosołowe warzywne
- zioła prowansalskie
- 1 duża cebula
- maggi lub culineo

Sposób przygotowania:
1. Zalać ryż wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż wchłonie całą wode i stanie sie bardzo kleisty
2. Po ugotowaniu przestudzić trochę ryż po czym dokladnie go posiekac tak aby jeszcze bardziej sie kleił i przełozyć do miski do całkowitego ostudzenia
3. Z szynki wyciac podlużne "klocki" (jak na obrazku)
4. Z ryżu uformować "placki" o dlugosci klocków z szynki, ale znacznie od nich szersze, ułożyć na nich szynke
5. Podwazyc "placek" nozem i zawinac wokol szynki
6. Przygotowac udawany sos "glonowy" - rokruszyc kostki rosolowe i wymieszac je dokladnie z lyzka oleju, dwiema łyżkami ziol prowansalskich i galaretką z szynki. Nic sie nie zmarnuje! :))
7. Dokładnie pokryć suszi sosem i wstawic na pare godzin do lodówki aż sosik się zetnie
8. Pokroić na grube plastry i ułozyć na talerzu. podawać z drobno posiekaną cebula polana odrobiną maggi lub culineo
9. Smacznego :)))
źródło: comment_lZAXd1dWzg60bx9h6pVuHP0ZO4JUYWBL.jpg
  • 10