Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ly000: hm, po pierwsze nie wierzę w mierniki cęgowe mierzące prąd (A) poprzez sprzężenie indukcyjne. Według mojej wiedzy nie powinny działać. Jeśli już będą działać to ich uchyb będzie bardzo duży, czyli powtarzalności pomiaru w tym nie będzie. (zaznaczam że jest to moje zdanie, a nie żadna wykładnia naukowa). Jeśli już musisz mierzyć ten prąd, to podłącz multimetr na stałe i będziesz miał problem z głowy. Multimetr będzie miał lepszą klasę
@wiskoler: nie potrzebuję super dokładnego pomiaru. jak się pomyli nawet o 0.1A w zakresie 3-12A to też bedzie ok. chcę po prostu wiedzieć czy pobór prądu nie jest zbyt duży, czy np. nie trzeba wymienić przetwornicy lub elektroniki zabezpieczającej akumulator. w dodatku chciałbym też mierzyć prąd w kilku miejscach.
nigdy nie używałem miernika cęgowego stąd te obawy.

jeśli jest tu ktoś potrafiący mi wyjaśnić na jakiej zasadzie działa pomiar prądu stałego
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ly000: zjawisko Halla, dla mnie to czarna magia. Ale skoro w opisie jest ze mierzy to można mu raczej wierzyć. W razie czego zastrzeż przed kupnem możliwość zwrotu.