@haxxx: to jest naprawdę wujowe narzędzie, w dodatku ciężko o dobre "końcówki" do niego (markowe są drogie do kwadratu, tanie są losowe) które z racji sposobu pracy - tępią się w oczach. Może dobre do pewnych zastosowań gdzie inaczej wydaje się ciężko to wykonać (jak w twoim przykładzie, które swoją drogą można dokonać na inne sposoby również, może i lepiej i łatwiej - zwykłym dłutem, wiertłem, frezem, wiertłem kwadratowym do drewna,
@hrumque chciałem zrobić zegar z plastra drewna. Muszę czymś z jednej strony zrobić dziurę na mechanizm zegara . Kwadrat o boku 45 mm tak na głębokość 20 mm I szukam pomysłu jak to najlepiej wykonać.
@haxxx: normalnie, frezarką. albo wiertarką otwór przy otworze + dłutem wyrównać boki do ładnego kwadratu. Albo środek czympopadnie a dookoła po obwodzie wiertłem kwadratowym pic rel
Prawda taka, że ludzie z drewna przedziwne cuda robili od wieków, w tym otwory kwadratowe dowolnych form, bez takich multinarzędzi co są do wszystkiego i niczego, i nawet nie wiedzieli że bez tego się nie da ;)
#majsterkowanie
kolega wyżej podał nazwę, wyrzynarka nie poradzi sobie z tym co mnie potrzeba :)
Prawda taka, że ludzie z drewna przedziwne cuda robili od wieków, w tym otwory kwadratowe dowolnych form, bez takich multinarzędzi co są do wszystkiego i niczego, i nawet nie wiedzieli że bez tego się nie da ;)
Myślałem jeszcze, żeby kupić coś Dremela i pobawić się tymi końcówkami. Pewnie też by się dało