Wpis z mikrobloga

#dieta #mikrokoksy #zdrowie
Witam, od 1,5 tygodni powiedziałem sobie, że odstawie troche chemii z jedzenia. Staram się jeść jak najmniej przetworzone rzeczy i żeby w składzie mialo jak najmniej E. No i właśnie macie jakiś spis tych dodatków, które można śmiało szamać, a tylko groźnie wyglądają? Kupiłem sałatkę bożą i wiedzę że jest tam kwas cytrynowy, guma guar, ksantowa, ale z tego co czytam to w miarę spoko. No to ma ktoś? I jakieś ogólne rady dot. zdrowej szamki?
  • 11
  • Odpowiedz
@podajnik: Właśnie zjadam dziennie prawie cały bochenek chleba białego, najtańszego w sumie bo 1,50 zł za bochenek - w składzie wygląda to ok. Jem tak od zawsze, pytanie czy warto to zmieniać? Nie mam uczulenie na żadne gluteny etc.
  • Odpowiedz
@Jakubaty: zdradzę Ci sekret. Każda substancja w każdym rodzaju żywności jest chemią i większość z nich ma symbol E.
A na przykład dzięki konserwantom masz niepowtarzalną szansę zjeść coś co nie ma pleśni i toksyn wynikających z rozkładu
  • Odpowiedz