Wpis z mikrobloga

Akurat bety są nowe. Oparte na Konstalach, ale jednak nowe XD

@mecenas_z_piaseczna: Beta jest, z tego co pamiętam, konstrukcyjnie nawet nie oparta na Konstalu, tylko podobna do Alfy z uwagi na wykorzystanie tych samych pras ;) Ale mogę się mylić. A Gammę zwiedzałem na targach Arena Design w zeszłym roku, mega mi się podobała z wyglądu, ale wiedziałem, że jak pomalują tę niebieską strzałę w naszą jajecznicę ze szczypiorkiem, to straci
@wiedro: Wrocławskie MPK i miasto zawsze kojarzylo mi sie z efekciarskim pokazywaniem "sukcesów" które miało przełożyć sie na godną infrastrukturę i komunikację. Nigdy nie zapomne Dutkiewicza w ogólnopolskich mediach ktory skupiał sie na specjalnym lakierze na nowych tramwajach ktore zamówił Wrocław xD

Dla przykladu po Krakowie jeżdżą najdłuższe tramwaje w Polsce o ktorych byla cisza w ogólnopolskich mediach ;)
@gangsteris: Nie, z tymi krakowskimi tramwajami to bzdura. Krakowskie tramwaje są tak samo długie jak te warszawskie, czy poznańskie. Albo wrocławskie od biedy. Wyznacznikiem jest dwuskład 105N, według którego projektowano przystanki w całej Polsce. Pozostaje np. taki Twist, który jest "najdłuższy", natomiast ma on 43 metry, przy standardowej długości tramwaju ok. 33 metrów.

Za komuny jeszcze jeździły trójskłady w niektórych miastach, ale teraz to jest niemożliwe, głównie ze względu na ubezpieczenie