Wpis z mikrobloga

@arnoldvon: metoda BIA jest całkowicie niemiarodajna i aż do 10 % się myli czyli jak pokarze 15 % to może być i 5 i 25 % xD. 100 razy już pisałem tu na jakiej zasadzie działa i dlaczego tak jest
  • Odpowiedz
@Kasahara: Ale wiesz, że producent takiej maszyny daje gwarancje dobrego pomiaru? Skoro uważasz, że jest niemiarodajna to śmiało przecież możesz iść na takie badania, zbadać się i złożyć pozew. Hm... tylko ciekawe dlaczego jeszcze tego nikt nie zrobił... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@arnoldvon:

Ale proszę Cię bez sprowadzania argumentacji do poiziom dziecka. Metoda BIA polega na przepuszczeniu impulsu elektrycznego z jednej kończyny do drugiej i zmierzenie czasu jego przejścia. Czas przejścia jest zależny nie tylko od nawodnienia a od poziomu elektrolitów (bo jeśli uważałeś na lekcji fizyki, to one przewodzą prąd a nie woda destylowana). Dopiero na tej podstawie maszyna sobie SZACUJE poziom tkanki tłuszczowej i kostnej. Wiec właściwie stajesz na maszynę
  • Odpowiedz
@Kasahara: Ale gdzie ja napisałem, że nie masz racji? Tylko skoro jest gwarancja to czemu nikt z niej nie korzysta? To jest pytanie. Mało tego dowiedziałem się też, że jest bardzo niski błąd pomiaru co znowu można wykorzystać na korzyść konsumenta. Czemu nikt w takim razie nie idzie się sądzić? Tutaj mi odpowiedz.
  • Odpowiedz
@arnoldvon: co niby w takim procesie wygrasz? Przeprosiny? Przecież strat materialnych nie udowodnisz bo miałeś zły pomiar bf.
Tak samo jak nikt nie sądzi o to ze Windows wywala mu błędy.
  • Odpowiedz
@Kasahara: Nie chodzi mi tutaj tylko o poziom bf, ale o na przykład wagę kości szkieletowych, wagę rąk, nóg, torsu, brzucha i jeszcze paru inncyh rzeczy. Czemu nie udowodnię start materialnych?
Jeżeli chodzi o Windowsa to tutaj akurat się mylisz. Windows sam w sobie jest bardzo dobrym systemem operacyjnym, tylko, że mało ludzi wie, że domyślna konfiguracja jest bardzo ogólna (co ma służyć temu, żeby dało się na nim odpalić
  • Odpowiedz
@arnoldvon: to idz i się sadź jak taka łatwa kasa powodzenia i dałem Ci sposób jak w 2 h zmienić poziom bf na wydruku o 10 procent. Ja na jedynie wydruku miałem 4,5 procent bf w ten sposób na najdroższym modelu tanity aby na drugi dzień mieć 10,5 procent
  • Odpowiedz
@Kasahara: W Polsce to nie przejdzie, ale za to w USA (gdzie ludzie żyją właśnie z takich spraw) już na pewno. Po prostu dziwię się, że skoro producent zapewnia niski błąd pomiaru to czemu nie zgłosił się jeszcze żaden pokrzywdzony? To mnie tutaj najbardziej zastanawia.
  • Odpowiedz
@arnoldvon: Ludzie douczcie się. Pokrzywdzony? A jaka krzywda Ci się stała? Smutno Ci bo masz inny BF niż urządzenie wskazało i od teraz boisz się wchodzić na wagę xD? Nic byś nie ugrał, co najwyżej możesz zwrócić sprzęt jako niezgodny z umową i dostać siano z powrotem ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@ArRog: Hm... no tak pewnie masz rację. Czyli w sumie jak robię sprzęt do pomiaru wzroku i pisze, że ma minimalny błąd pomiaru, ale w sumie on jest nie istotny, a potem okazuje się że maszyna w ogóle źle mierzy o kilka jednostek to nic mi za to nie grozi tak?
  • Odpowiedz
@arnoldvon: nie, wtedy będzie pokazywać dość podobne. Zupełnie inne będą jeśli zmienisz stopień nawodnienia organizmu, zaburzysz gospodarkę elektrolitową lub nie zetrzesz docisków z dłoni lub stóp (zależy jako model maszyny).
  • Odpowiedz
@Kasahara: Poczytałem sobie trochę o DEXa i powiem, że zainteresował mnie temat. Okazuje się, że za 140 zł mogę sobie taki skan ciała wykonać u siebie w mieście, więc z ciekawości sobie zrobię. Następnego dnia udam się na badania BIA na czczo (zalecenie producenta) i wrzucę tutaj oba wyniki. Sam jestem ciekaw co mi wyjdzie i jak bardzo one będą się różnić :)
  • Odpowiedz