Gdzie w Polsce i kiedy najlepiej jest ujrzeć drogę mleczna, z tego co udało ki się dowiedzieć jest to wiosna, ale w internecie ciężko znaleźć konkretne odpowiedzi. #astronomia #drogamleczna #obserwacje
@NiewielkiKonikPolny: Park mogą sobie nazywać jak chcą, ale w Górach Izerskich jest bardzo jasno w porównaniu do innych górskich miejscówek na wschodzie kraju ( ͡°ʖ̯͡°)
@blvckie: @namrab: nawet od lutego nad ranem można próbować do października tak naprawdę. W tym roku w październiku jeszcze dałem radę obserwować M8, M16 i M17 :) @NiewielkiKonikPolny: tak średnio bym powiedział, tak średnio
@mactrix: Tak, ale październik to już naprawdę końcówka, przynajmniej na naszych szerokościach geograficznych. Na 34° N oglądałem Strzelca nawet w listopadzie ;)
@blvckie: byłem ostatnio w Bieszczadach i dobrze było widać drogę mleczną. W Bieszczadach jest jedno z najciemniejszych miejsc do obserwacji nieba w Polsce
https://darksitefinder.com/maps/world.html#4/42.59/20.74
Kiedy: między marcem a wrześniem, wiosną w drugiej połowie nocy, jesienią po zachodzie słońca.
Komentarz usunięty przez autora