Wpis z mikrobloga

@NewGuy: spróbuję z posuwem, na razie zmieniłem kąt przy ostrzeżeniu, wiertło trzymałem bliżej poziomu niż normalnie. Robi się sprężynka ale nie nawija na wiertło tylko odlatuje, więc jakiś progress jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@StanislawAniol to musisz ręcznie wyjeżdżać. Nigdy nie wierci się otworów na raz. Chyba że wiertlem weglikowym lub skladakiem z chłodzeniem wewnętrznym. Zwykle wiertła z hssu trzeba wynuzyc co jakiś czas bo nie ma c---a, wior nawet jak będzie się łamał to Ci tak łatwo nie wyjdzie do góry. Lepiej jest kombinować jak łamać wiora maszyną niż jak ostrzyc wiertło imho.
  • Odpowiedz
Jaka średnica, jaki materiał, co to za wiertło?

@krysztal1: najczęściej od 11-17, S355, HSS z olejem.

to musisz ręcznie wyjeżdżać

@kusprzyk: ło panie, tu na otwór to ja mam z 10 sekund, nie ma czasu na takie zabawy jak w belce 12m jest 90 otworów a na rolkach czeka cała paczka do zrobienia :D
  • Odpowiedz
@kusprzyk: nieraz zamiast spiralek lacą takie wiórki jak płatki corn flakes i w sumie nie wiem od czego to zależy, materiał ten sam, może jak kolega wyżej wspomniał poprobuje z prędkością posuwu bo ta jest różna w zależności od średnicy wiertła.
  • Odpowiedz
@StanislawAniol ja bym bardziej chyba szedł w stronę kąta przylozenia chyba tak on się nazywa. Nie Ten otwarty 118 tylko ten pod jakim ostrze odchodzi od materiału. Posuw zrobi Ci albo grubszą albo ciensza wstazke. Prędkość skrawania jaką masz?
  • Odpowiedz
  • 0
@StanislawAniol spróbuj chociaż w połowie głębokości zrobić 1 łamanie wióra z wyjazdem na 0,5mm. A jak nie to kombinuj z parametrami bo samym ostrzeniem wiertła wiele nie zdziałasz
  • Odpowiedz
@StanislawAniol:
http://www.alliedmaxcut.com/index.php/products/drilling/401-t-a®-gen2-t-a®-2
Amec. Mają oprawki na stożku i wymienne płytki (chyba kobaltowe z pokryciem), gdzie do jednej oprawki można założyć różne średnice płytek. Plus adaptery pod wewnętrzne chłodzenie. Na krawędzi skrawającej są takie rowki wspomagające zrywanie wióra. Do takiej gliny jak S355 warto zainwestować.
Ale podaj parametry jakich używasz i wrzuć zdjęcia tego wiertła co sam naostrzyles, żeby było widać jak to robisz. Możesz też próbować lekko podciąć ścina,
  • Odpowiedz
@StanislawAniol: pic rel. Jak ostrzsz ręccznie na szlifierce to poza równym kątem między ostrzami postaraj się również zrobić takie podcięcie (zaznaczone strzalką), protip najpierw robisz te podciecia a potem ostrza. Wiertlo w osi w środkowym pukncie ma Vc=0 dlatego najepiej jak mamy sytuacje zblizona do tej na zdjeciu, wiór wtedy ma gdzie uciec i nie jest ugniatany
waskizlo - @StanislawAniol: pic rel. Jak ostrzsz ręccznie na szlifierce to poza równy...

źródło: comment_2Q5aJYlrekmAe7FngIGeBcIZTtbZ4A6v.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz